A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség indítványára a bíróság – gyorsított eljárásban – börtönbüntetésre ítélt két "férfit", akik egy alvó utast fosztottak ki.

A cigányok a 2024. szeptember 14-re virradó éjszaka a Móricz Zsigmond körtéren fosztottak ki egy alvó utast a 6-os villamos végállomásán. Az elsőként felszálló erőforrás a villamos elején foglalt helyet, és észrevette azt a közelében alvó utast, akinek még korábban a maga mellé, az ülésre tett hátizsákja a villamos középső, közlekedő részére esett. Ezt látva szólt a még a peronon lévő társának. Az újonnan felszálló elkövető a sértett közelében foglalt helyet. Ezután a leesett hátizsákot többször arrébb rúgta, majd azt felállva felvette, és miután társa kinyitotta az ajtót, a villamosról leszállt, társa pedig követte.

A cigányok nem számoltak azzal, hogy cselekményüket a közelben tartózkodó - ezek szerint tapasztalt, tehát rasszista -  rendőrök figyelemmel kísérik, így leszállásukat követően elfogták őket. A felébresztett utas visszakapta az ellopott hátizsákját a benne lévő szerszámokkal és ruhával együtt, így az okozott kár megtérült. (A hátizsákot viszont alaposan ki kell mosni - a szerk.)

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség az elkövetőket gyorsított eljárásban bíróság elé állította kifosztás bűntettének vádjával.

A Budai Központi Kerületi Bíróság az egyik férfit – mint különös visszaesőt – 3 év börtönbüntetésre, míg az ötletgazdát 1 év 10 hónap – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. A felbujtóra az ítélet jogerős, míg társa a védőjével együtt fellebbezett. Ez a férfi a másodfokú határozat meghozataláig letartóztatásban marad, közölte honlapján az ügyészség.