A Mol nyomásérzékelő rendszere szivárgást jelzett a Százhalombatta és Pécs közötti üzemanyag-szállításra használt terméktávvezetéken, Gárdony közelében - tájékoztatta az olajipari vállalat pénteken az MTI-t. Eötvös Pál polgármester közlése szerint a probléma a város zártkerti részét érinti.

A vezetéket elzárták, a szállítást leállították. A csaknem két méter mélyen található, sérült vezetékszakasz feltárását megkezdték, és megállapították, hogy a hibát a vezeték alsó részén egy repedés okozta.

A Mol bejelentette azt is, hogy a társaság szakemberei a csőszakasz javítása mellett a hatóságokkal, az önkormányzattal és az érintettekkel folyamatosan egyeztetnek, és megkezdték a helyzet azonnali kezelését.

A terület pontos meghatározása és a közeli fúrt kutak vizének bevizsgálása folyamatban van. A probléma nem érinti a város ivóvízhálózatát - tették hozzá.

Eötvös Pál (A Velencei-tó Információs Társadalmáért Egyesület), Gárdony polgármestere a város közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy a Gárdonyi Zártkertben, a Géza Fejedelem út és az Almafa utca kereszteződésénél szivárgott az üzemanyag. A talaj üzemanyaggal szennyezett részét elszállítják és cserélik, a közeli fúrt kutak vizeit hamarosan bevizsgálják – tette hozzá.

A városvezető megerősítette, hogy a probléma nem érinti a város ivóvízhálózatát, ugyanakkor azt kérte a zárkertben található fúrt kutak tulajdonosaitól, hogy ne használják a kutakat a talajvíz bevizsgálásáig. Az önkormányzat a környéken tartott állatok vízszükségletét biztosítja a munkálatok befejezéséig.

(MTI)