Toroczkai írja az X-en:

Ezt is rögzítsük: A mi európai frakciónk maradt az egyetlen frakció az Európai Parlamentben, amely nem hajbókolt még soha Zelenszkij előtt.

Még a Fidesz csoportjának, a Patriótáknak a vezetője, Jordan Bardella is ott volt ezen a mai találkozón, miután Zelenszkij ismertette a "győzelmi tervét", amely világháborúvá szélesítené az ukrán-orosz konfliktust. De mi nem akarunk magyar életeket áldozni Zelenszkij terveiért!

Az is elfogadhatatlan, hogy az ukrán hadsereg lopott magyar rendszámmal felszerelt kisbusszal fogja össze a kárpátaljai utcákon a férfiakat, hogy a frontra vigye őket.

🇪🇺 Ezt is rögzítsük: A mi európai frakciónk maradt az egyetlen frakció az Európai Parlamentben, amely nem hajbókolt még soha #Zelenszkij előtt. Még a Fidesz csoportjának, a Patriótáknak a vezetője, @J_Bardella is ott volt ezen a mai találkozón, miután Zelenszkij ismertette a… pic.twitter.com/v0OPlPjpQh

— Toroczkai László (@ToroczkaiLaszlo) October 17, 2024

Nyolcból hat, de inkább hét

Az Európai Parlament (EP) nyolc frakciójából hat vezetőjével találkozott csütörtökön Volodimir Zelenszkij, írja a Politico nyomán a Telex. Ukrajna elnöke aznap személyesen egyeztetett az uniós állam- és kormányfőkkel, de a lap szerint Brüsszelben járva az EP-be is beugrott egy ebédre.

Jordan Bardella, a Patrióták Európáért frakció elnöke külön írt is X-en a találkozóról. A részben fideszes alapítású képviselőcsoport vezetője azt állította: Zelenszkij az országa területi egységéért és a népe szabadságáért küzd.

Rencontre avec Volodymyr Zelensky à Bruxelles, en marge du Conseil européen.

Depuis le 24 février 2022, date de l’invasion de l’Ukraine par la Russie, il se bat pour l’intégrité territoriale de son pays et la liberté de son peuple. pic.twitter.com/5sFT8ETYAe

— Jordan Bardella (@J_Bardella) October 17, 2024

Bardella júliusban, már a frakció vezetőjeként történelmi tragédiának nevezte a 2022-es orosz invázió kezdetét, és hangsúlyozta, hogy a támadás indokolatlan agresszió volt. „Ahogy azt korábban is mondtam, nem hagyhatjuk, hogy az orosz imperializmus feleméssze Ukrajnát, nem hagyhatjuk Oroszországnak, hogy megsértse Ukrajna szuverenitását, vagy a nemzetközi rendet és békét veszélyeztesse” – mondta akkor. Az EP Ukrajna melletti állásfoglalását ugyanakkor több okból is problémásnak találta például a beleírt támogatás mértéke, Ukrajna NATO-felvételének kérése és amiatt, hogy elítélte Orbán Viktor moszkvai békemisszióját.

A találkozón az EP által kiadott képek alapján valóban csak két frakciót nem képviselt senki. Az egyik a szélsőbaloldali GUE/NGL, bár az orosz inváziót és az uniós fegyverszállításokat is ellenző csoport társelnökei tavaly szeptemberben üdvözölték Zelenszkijt. A másik a Szuverén Nemzetek Európája, ami többek között a Mi Hazánkkal alakult meg a júniusi EP-választás után.

Korábban írtuk: A háborút át kell helyezni orosz területre, Putyin megőrült - ilyen baromságokon alapul Zelenszkij 'győzelmi terve'