Hozzátartozók azt állítják, 6 órán keresztül hiába várták a mentőt egy vérző beteghez az egyik fővárosi egészségügyi intézményben. Az asszonyt múlt pénteken sürgősen egy műtétre kellett volna átszállítani a Honvédkórházba, de mire odaértek vele, már nem tudtak rajta segíteni, elhunyt. Az esetet Kunetz Zsombor egészségügyi elemző hozta nyilvánosságra. Szerinte a történtek rendszerhibát jeleznek.



Illusztráció: Zsolnai Péter

A hozzátartozói szerint súlyosan vérzett az a beteg, akihez négy nappal ezelőtt hívtak mentőt. A mentőknek küldött panaszlevél szerint az asszony egy fővárosi egészségügyi intézmény krónikus belgyógyászati osztályán feküdt, amikor a főorvos – 14 óra 47 perckor – a Honvédkórházba való azonnali átszállítását kérte, mondván, valószínűleg műteni kell – számolt be az esetről az RTL Híradó és a Blikk.

Az EESZT-be feltöltött adat szerint azonban a mentők nem azonnali, hanem 2 órán belüli szállítást rendeltek el. A beteg hozzátartozója ezután óránként érdeklődött a 112-es segélyhívón, miért nem érkezik a kocsi. Arról számolt be, hogy átadta a főorvosnak a telefont, akivel a diszpécser azon vitatkozott, hogy azonnali vagy 2 órán belüli szállítás lett kérve. Mindezt az első bejelentés után 4 órával. Este 8-kor a főorvos szerint a beteg már életveszélyben volt, ezért kérte, intézzék a gyors szállítást. A mentő végül az első bejelentéshez képest 6 órával később érkezett meg.

A panaszos úgy fogalmazott: „miután látták a beteget vérben ázva, mondták, hogy ide rohamkocsi kell, mert csak orvosi felügyelet mellett lehet az édesanyámat szállítani.” Ezután még másfél óra telt el, mire a beteg a Honvédkórházba került. Ott a nagy vérveszteség miatt már nem tudtak rajta segíteni, hajnalban elhunyt – mondták a gyászoló rokonok. A család szerint, ha időben érkezik a mentő, több eséllyel tudták volna megmenteni az életét.







„Szerintem ez a levél tökéletesen bemutatja azt, hogy a mentőszolgálat képtelen ellátni az alapvető feladatát” – fogalmazott Kunetz Zsombor a tévének. Szerinte igazságügyi orvosszakértőnek kéne vizsgálni, pontosan mi történt, de szerinte ez az eset rendszerhibát is jelez: „a Belügyminisztériumnak, magának kellene vizsgálatot indítania” – mondta.

A mentőszolgálatot is megkereste az RTL, tőlük az alábbi választ kapták: „Együttérzéssel fordulunk a hozzátartozók felé. A konkrét esettel kapcsolatban a mentésirányítói intézkedések megfelelőségét vizsgáljuk.”