A zuglói Demokratikus Koalíció múlt heti taggyűlésén súlyos feszültségek alakultak ki, miközben az új alpolgármesterek személyéről kellett volna dönteni. A szóváltást követően Horváth Zsolt korábbi alpolgármester hasba rúgta párttársát, Tóth Attila önkormányzati képviselőt. Ezt követően jelentette be, hogy távozik a DK-ból, ahol választókerületi elnök is volt, írja a 24.



Horváth Zsolt a zuglói képviselő-testület ülésén 2024. szeptember 5-én (fotók: Varga Jennifer / 24)

– Véget ért zuglói politikai pályafutásom. Hivatalosan is lemondtam több mint 10 év után a DK-s választókerületi elnöki tisztségemről, és ezzel egy időben bejelentettem a pártból való kilépésemet is – írta a múlt heti párttaggyűlést követően Zulgó korábbi alpolgármestere. Horváth Zsolt, akinek a Demokratikus Koalíció színeiben indulva a júniusi önkormányzati választáson nem sikerült mandátumot szereznie, közölte: szervezkedés indult ellene, ezért döntött úgy, hogy végleg otthagyja a pártot.

A politikus arról azonban nem tett említést, hogy a gyűlésen tettlegességig fajult a vita közte és a DK egyik önkormányzati képviselője között.

Horváth Zsolt október 10-én jelentetett meg egy közleményt a zuglói DK Facebook-oldalán. Ebben elköszönt a választóktól és azoktól, akikkel az elmúlt évtizedben sikerült együttműködnie. A búcsúzkodást talányos sorokkal zárta, azt állítva, hogy a szervezetben a közelmúltban olyan folyamatok indultak be, amikkel nem tud azonosulni, ráadásul hátba is támadták.

– Sajnos egy olyan álságos és inkorrekt szervezkedés kezdődött, mely nem azt akarja képviselni, amire bizalmat kapott! Van az a pillanat, ami már vállalhatatlan. Ez most számomra az! Hatalmas túlerővel szemben esélytelen diadalmaskodni, ha az ember hátulról kapja a legnagyobb szúrást – írta a volt alpolgármester.

Október 8-án, kedden zajlott le az utolsó olyan zuglói DK-s taggyűlés, amelyet Horváth Zsolt még a szervezet elnökeként hívott össze. Az ülésen megjelent a DK öt újraválasztott önkormányzati képviselője, és ott volt legalább 15 helyi párttag is. A feladat az volt, hogy Rózsa András polgármester kérésére nevezzék meg, kiket jelöl a párt alpolgármesternek.

A kerület új, momentumos polgármesterével a DK nevében nem Horváth Zsolt, hanem a pártközpont által kijelölt Oláh Lajos országgyűlési képviselő folytatott tárgyalásokat. A választás előtt Horváth egyébként ellentétbe került a Gyurcsány Ferenc vezette párt elöljáróival, mert ő és a helyi szervezet Rózsát támogatta, míg az országos vezetés – az MSZP-vel és a Párbeszéddel kötött országos megállapodás miatt – felülírta a zuglói DK-sok szándékát, és a későbbi vesztesnek, Horváth Csaba szocialista polgármesternek engedélyezte a DK-logó használatát. Ez azért lehetett különösen fájó Horváth Zsolt számára, mert Horváth Csaba 2022-ben bizalomvesztésre hivatkozva megvonta tőle az alpolgármesteri jogköröket.



Horváth Csaba és Rózsa András az önkormányzat ülésen Zuglóban 2024. szeptember 5-én

A DK-s tárgyaló fél – vagyis Oláh – személyének kijelölése központi téma lett a taggyűlésen, és nagyban hozzájárult Horváth lemondásához. A gyűlésen is felhozta, hogy átnyúltak a feje fölött, és a jegyzőkönyvben is rögzítették, hogy a tagság kifejezte nemtetszését az országos vezetés eljárása miatt.

A gyűlés után aztán Tóth és Horváth között robbant a feszültség. A volt alpolgármester a 24.hu kérdésére elismerte, hogy személyi kérdésekről vitázott Tóthtal, aki Kinisch Andrea társságában igyekezett elhagyni a helyszínt, ő pedig felrótta nekik, hogy túl sok testvérvárosi utazáson vettek részt az előző ciklusban.

Horváth állítása szerint "azt hitte, hogy a személyeskedő vita egy pontján Tóth meg akarja ütni, és ekkor hasba rúgta".

Az eset után Tóthék rendőrségi feljelentést tettek, és orvosi látlelet is készült a rúgás nyomairól. Horváth, aki korábban rendőrként dolgozott, azt mondta, áll az eljárás elé.

Tóth Attila a pártközponton keresztül küldte meg válaszát a lapnak. Azt írta:

Valóban igaz, hogy Horváth Zsolt kilépett a pártból, és lemondott a választókerületi elnökségről egy múlt heti taggyűlésen. Ami pedig már a taggyűlés után történt, azt a rendőrség vizsgálja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya azt közölte, az ügyben garázdaság vétség gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, de gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.