Fontos, hogy határokra és közösségekre való tekintet nélkül fellépjünk az antiszemitizmus ellen, és megvédjük Európa zsidó kulturális örökségét, ami nélkül Európa nem lenne Európa többé - fogalmazott az európai uniós ügyekért felelős miniszter Luxembourgban, a tagországok általános ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsülését megelőzően kedden.




Bóka János közölte, a tanács nyilatkozatot fogad el kedden a zsidó élet védelméről és az antiszemitizmus elleni küzdelemről. A nyilatkozatnak különösen nagy jelentősége van ma Európában - hívta fel a figyelmet.

Tájékoztatása szerint a tagországok képviselői az ülésen előkészítik a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács e heti csúcsértekezletét, különös tekintettel az ukrajnai háborúra, a Közel-Keleten kialakult helyzetre, valamint az Európai Unió versenyképességére.

Elmondta, hogy az Európai Bizottság tájékoztatást ad az EU és Svájc között márciusban megkezdett, együttműködési csomagról folytatott tárgyalások állásáról. A brüsszeli testület emellett tájékoztatást ad az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatainak helyzetéről is, majd a tanács elfogadja az uniós bizottságnak az Európai Szemeszter keretében bemutatott országspecifikus ajánlásait - tájékoztatott Bóka János.

(MTI)