"Ma 246 városban élő 2,8 millió polgár semmilyen célzott fejlesztési forráshoz nem fér hozzá, szemben pl. a megyei jogú városoknak biztosított többezermilliárd forintos "Modern Városok Programmal" vagy a falvaknak címzett szintén hasonló nagyságrendű Vidékfejlesztési Operatív Programmal, a LEADER-rel vagy a "Magyar Falu Programmal". Ha ezt a hátrányt egy normatív HIPA elvonás is díszíti, az ... nem lesz kóser!" – írta közösségi oldalán Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor.



Fotó: Csach Gábor / Fb

A polgármester közölte, hogy levelet írt Navracsics Tibor önkormányzati miniszternek. Csach azt javasolta Navracsicsnak, hogy differenciálják az elvonásokat az adóerőképesség szerint. Azt is írta neki, hogy a 2019-es utolsó nyugodt évhez, és az azóta történt inflációhoz kell számítani a többletet. Ezen kívül szerinte differenciálni kell a járásoknak kiosztandó keretösszegeket településszám, lakosságszám és fejlettség szerint, és “végre foglalkozni kéne” az 5000 lakos feletti nem megyei jogú városokkal is.

Csach úgy véli, a HIPA mai rendszere nemcsak elengedhetetlen az önkormányzatok működtetésében, hanem alapvetően igazságos", de a felzárkóztatás és esélyegyenlőség legfontosabb eszköze is.

Az ügy előzménye, hogy Navracsics Tibor bejelentette: elindulhat a Versenyképes Járások Program, jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut.

A programot eugyanakkor elsősorban úgy finanszíroznák, hogy elvennék a települések iparűzésiadó-bevételének egy részét.

Ennek részeként az iparűzési adó jövő évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba és válna „visszapályázhatóvá” a járások által. Ez a PM szerint nagyjából 65 milliárd forintot tesz majd ki. És ez az, ami Csach Gábornak nem nyerte el a tetszését, írja a Telex.

Arról, hogy miért lenne politikai hiba a Fidesz részéről az iparűzési adó elvétele, ezt mondta a lapnak Kovách Szabó Andrea választászociológus: „Ennél nagyobb hibát nem is követhetne el a Fidesz. Ha ez megtörténik, Magyar Péternek elég csak annyit mondania, hogy vissza fogjátok kapni a pénzeteket.” Szerinte a lépéssel a Fidesz gyakorlatilag szétverné azokat a helyi közösségeket, amelyek az identitásának alapját képezik, és tovább csökkentené a befolyását azoknak a kiskirályoknak, akiknek a hatalmát köszönheti. „Nagyon könnyen a Fidesz ellen fordulhatnak azok a közösségek, amelyek az elmúlt 14 évben rengeteg állami forráshoz jutottak a kormány kultúra- és identitáspolitikájának köszönhetően”.