Magyarországon elsőként a BKV teszteli a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező, városi csuklós autóbuszát, amelyen a tesztidőszakban ingyen lehet utazni - tudatta a BKV Zrt. közleményben az MTI-vel hétfőn.

A tesztjárművel október 8. és 16. között a 8E busz vonalán lehet díjmentesen utazni. A BKV várja az utasok véleményét is, például a tekintetben, hogy mennyire kényelmes, komfortos a jármű. Az autóbusz egy hónapig közlekedik majd az ország több városában.

A Mercedes-Benz eCitaro Fuel Cell egy környezetbarát, alacsony padlós, klimatizált, a legújabb elektromos mobilitási műszaki megoldásokat ötvöző, fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel felszerelt jármű. A városi autóbusz az elektromos akkumulátorok energiáját hidrogénmeghajtással kombinálja.

A BKV folyamatosan megújítja járműflottáját: az elmúlt évtizedben 12-ről 61 százalékra emelkedett a klimatizált járművek aránya. Az autóbuszok átlagéletkora 2022 végére 10,7 évre csökkent, és teljes mértékben alacsony padlóssá vált.

A Daimler Buses GmbH eCitaro Fuel Cell típusú autóbuszát az ITE Bus & Truck Kft., a Mercedes-Benz autóbuszok magyarországi importőre bocsátja tesztelésre. A tesztet támogatja a Magyar Közlekedési Szövetség is - közölte a BKV Zrt.