Átadták hétfőn Budapesten az első magyarországi micvamobilt, azaz kerekeken guruló zsinagógát - közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség hétfőn az MTI-t.




Tájékoztatásuk szerint a jármű naponta egy-két órán keresztül a Cipők a Duna-parton emlékműnél lesz megtekinthető, a fennmaradó időben pedig Budapest utcáit járja majd, hogy a város különböző pontjain érjen el zsidókat, és segítse őket egy-egy micva, vagyis tórai parancsolat, jócselekedet végrehajtásában.

A kapott háttéranyag szerint az első micvamobilok a lubavicsi rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi kezdeményezésére indítultak útnak az Amerikai Egyesült Államokban 1967 nyarán. A járművek az amerikai, identitását lassan elvesztő zsidóság megszólításának, az asszimiláció elleni harcnak az eszközei.

Az első micvamobilok a Hertz autókölcsönző cég zsinagógákká átalakított teherautói voltak zsidó könyvekkel és vallási kellékekkel, egyebek mellett tefillinnel vagyis imaszíjjal és sábáti gyertyákkal felszerelve.

Ezeket a mobil zsinagógákat fiatal jesiva tanulók és rabbik vezették, akik igyekeztek az utcákat járva megszólítani a zsidókat, hogy hajtsanak végre egy-egy parancsolatot: a férfiak helyezzék fel az imaszíjat, a hölgyek vigyenek magukkal egy-egy szombati gyertyát, adakozzanak, vagy csak beszélgessenek egy kicsit a zsidóságról.

A háttéranyag szerint a micvamobil a zsidó identitás nyilvános vállalásával fontos paradigmaváltást jelentett az amerikai zsidóság életében.