Mint ismert, múlt héten Orbán Balázs szavaiból botrány lett, miután az orosz–ukrán háború kapcsán azt mondta, „pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt”, „mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”. A miniszterelnök politikai igazgatója később arról írt, hogy félreérthetően fogalmazott, Orbán Viktor pedig hibának nevezte a kijelentéseit.

A Telex hétfőn a háza előtt kérdezte a munkába induló Orbán Balázst arról, hogy pontosan mire gondolt. Azzal kezdte, hogy az ügyet kettéválasztaná, „1956 hősei magyar nemzeti hősök, és minden tiszteletet megérdemelnek, ők mindent pontosan úgy és akkor csináltak, amit kellett”. Szerinte a válasza másik felében nincsen semmi meglepetés, a kormány körülbelül két és fél éve változatlan állásponton van az orosz–ukrán háború kapcsán.

A miniszterelnök politikai igazgatója arra a kérdésre, hogy mit csinált Zelenszkij, amit mi nem csinálnánk, azt mondta, hogy

valószínűleg ez volt a mondanivalómnak a félreérthető része, amit pontatlanul fogalmaztam, és nyilván, ha bárkit ez ügyben megbántottam, azért szeretnék elnézést kérni.

Mint mondta, Orbán Viktor békemissziója is arról szólt, hogy „mind Ukrajnának, mind Oroszországnak azt javasolják, hogy ezt a konfliktust béketárgyalásokkal kellene rendezni”. A nyugati lapok tényfeltáró riportjait ajánlotta figyelembe arról, hogy 2022 áprilisában a felek közel álltak a megegyezéshez, szerinte „nagyon szomorú kudarca a diplomáciának”, hogy ez végül nem sikerült.

Orbán Balázs arra a felvetésre, hogy Oroszország a háborúval az ukrán szuverenitást akarja bedarálni, azt mondta, ő nem gondolja, hogy ez a háború elkerülhetetlen lett volna, de „nyilvánvaló, hogy Oroszország volt a támadó fél”, és az is, hogy ez sérti Ukrajna szuverenitását. Ha viszont a magyar kormányt kérdezik, akkor a legjobb megoldás a háború diplomáciai úton való rendezése, tette hozzá.

Aztán az interjú végén ez a párbeszéd következett:

- ’56-ból mi azt tanultuk, hogy a hasonló konfliktusokat diplomáciai úton kell lezárni?

Orbán: Nem, nem, nem. Ez a félreértés. ’56 üzenete az a magyar szuverenitásért folytatott küzdelem.

- De pont ezt teszik az ukránok.

Orbán: Igen, és ez az ő döntésük, ez az ő háborújuk.

- Azt mondta, hogy mi ilyet nem csinálnánk.

Orbán: Nem, természetesen Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk.

(24 nyomán)

Korábban írtuk: Orbán Balázs dédapja valóban hősi halált halt a fronton, ugyanakkor többszörösen elítélt köztörvényes bűnöző volt