A Leopard 2A7HU harckocsik első magyarországi kiképzési feladataként a szomódi lőtéren lezajlott a páncélosok rendszerbeállító lövészete - ismertette a lőtéren csütörtökön Nagy Norbert őrnagy, a harckocsi zászlóalj parancsnok-helyettese.



Katonák löveget pakolnak fel egy Leopard 2A7HU harckocsira

Tájékoztatása szerint a háromnapos eseménysorozaton vizsgálták, hogy a kezelőszemélyzet hogyan sajátította el a kiképzésen tanultakat, milyen pontosan képesek eltalálni a célpontokat. Korábban a páncélosokkal már végrehajtották a belövést, beállították a löveg irányzó berendezéseit.



Leopard 2A7HU (fotók: MTI/Krizsán Csaba)

A feladat végrehajtását egy olyan éleslövészetet ellenőrző konténer segíti, mely még a Bundeswehrnek sincs - mondta el a parancsnok-helyettes.



A drónnal készült felvételen Leopard 2A7HU harckocsik a páncélosok rendszerbeállító lövészetén

A konténerben egyszerre négy harckocsi lövészetét tudják figyelemmel kísérni, a kezelők látják a páncélos belsejében történteket, illetve tükrözve figyelhetik meg a kezelők által látott képernyőket, a lövegek irányzóinak tevékenységét.

A katonák korábban gyakorlatot szereztek a T-72-esen, illetve Leopard 2A4-esen, és részt vettek a gyári felkészítésen. Ha teljesítik a kiképzési célt, akkor ők fogják a legénység többi tagját átképezni - tette hozzá Nagy Norbert.

(MTI)