Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki Csernelyen egy idős asszony halálát okozta.



Illusztráció

Az ítéleti tényállás szerint a terhelt az általa jól ismert, utcájukban lakó idős sértettnek több alkalommal segített vizet hordani, illetve fát vágni, aki ezt száz, illetve kétszáz forintokkal honorálta. A fiatalkorú vádlott azonban mindig kevesellte a "díjazást", ezért 2023. január 16-án elhatározta, hogy értékeket szerez meg a nőtől. A kora esti órákban kiskorú testvérei kíséretében megjelent a sértett ingatlanánál, és megkérdezte a bejárati ajtón kilépő asszonytól, hogy vágjon-e neki fát. A sértett erre nemleges választ adott, és "becsmérelni kezdte" a háza előtt megjelent "fiatalokat", mire a vádlott odament a sértetthez, és veréssel fenyegette meg. Az asszony és a "fiú" kölcsönösen leköpték egymást, majd a terhelt újabb fenyegetés után a sértett fülbevalóját kérte, melyet az megtagadott. Erre válaszul a "fiú" belökte az asszonyt az ajtón és egyik kiskorú testvére kíséretében bementek az ingatlanba.

A vádlott ezt követően értékek után kezdett kutatni, miközben a sértett szidalmazta a fivéreket. A terhelt erre vállon lökte a nőt, aki ennek hatására elesett, majd megpróbált felállni, azonban a vádlott magához vett egy ott lévő fadarabot, és azzal a sértett fejét és egyéb testrészeit többször megütötte, majd ököllel is folytatta a bántalmazást. A sértett a bántalmazás hatására elvesztette az eszméletét. A történtek után a vádlott kivette a sértett füléből annak arany fülbevalóját, valamint magához vett egy mobiltelefont, és testvérével együtt – aki ugyan a lakóházban tartózkodott, de passzív magatartást tanúsított – elhagyták a helyszínt, előtte azonban még a terhelt megfenyegette az udvaron tartózkodó, a cselekményt észlelő kiskorú fiút, hogy "véresre veri", ha a történtekről bárkinek beszámol.

A vádlott pár órával később visszament a még mindig eszméletlen állapotban lévő sértett házába, ahol a fabottal ismét bántalmazta az asszonyt. A sértett életét vesztette.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság emberölés bűntettének minősített esetei, kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete és magánlaksértés vétsége miatt 8 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés-kiszabás körében enyhítő körülményként vette figyelembe a terhelt bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását, és azt, hogy "egy cselekmény kísérleti szakban rekedt".

A vádlott és védői a kihirdetett ítéletet tudomásul vették, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fent - közölte honlapján a Miskolci Törvényszék sajtóosztálya.