Soron kívüli egyeztetést kezdeményezett Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel a bosnyák szurkolók keddi budapesti vonulása miatt - erről a szervezet elnöke tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A közleményben emlékeztetett rá, hogy a Magyarország - Bosznia-Hercegovina Nemzetek Ligája mérkőzés előtt a bosnyák szurkolók rendőri kísérettel vonultak végig a budapesti zsidó negyeden, majd a Kazinczy utcai Zsinagóga előtt megállva, a palesztin zászlót a magasba emelve a "Palesztina, Palesztina!" rigmust skandálták.

Erről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is közzétett egy videót az alábbi szöveggel - de ezek szerint ez sem volt elég az "isteni ajándékoknak":

Tisztelt Zsidó Honfitársaink!

Ha nem ez a Kormány lenne Magyarországon, akkor a migránsok minden nap ugyanezt csinálnák az Önök házai előtt.

De amíg mi itt vagyunk, addig garantáljuk, hogy ez ne így legyen.

Idehaza minden zsidó honfitársunk biztonságban érezheti magát!

A Mazsihisz elnöke "felháborítónak és megengedhetetlennek" tartja, hogy a rendőrség rendezvénybiztosításával ilyen eset előfordulhatott, különösen a "magyarországi holokauszt" 80. évfordulójának évében.

Azt írta, hogy "a bosnyák szurkolók rettegést ébresztő masírozását követően" azonnal, soron kívüli egyeztetést kezdeményezett a belügyminiszterrel. Arra várt választ, hogy "a kockázatok értékelése során milyen szakmai következtetéseket vontak le, hogy ezt az eseményt engedélyezték".

A szurkolók felvonulása "félelmet keltett a zsidó közösség tagjaiban, és veszélyt jelentett a zsidó negyedben található védett intézményekre is" - hangsúlyozta. Mint írta, "tűrhetetlen", hogy Budapest belvárosában, "a zsidó negyed közepén, védett intézmények mellett, két teltházas zsinagógai program idején egy ilyen erődemonstráció megtörténhetett".

"Azt szeretnénk, hogy ehhez hasonló, a zsidó közösségben félelmet ébresztő helyzet ne fordulhasson elő többé, ez a provokáció nem egyeztethető össze a miniszterelnök által képviselt zéró tolerancia elvével" - emelte ki.

A Mazsihisz határozottan kiáll azért, hogy a magyarországi zsidó közösség félelmek nélkül élhessen, és garanciákat szeretne arra, hogy "a jövőben nem ismétlődhet meg semmiféle félelemkeltő megnyilvánulás Magyarországon, és a zsidó közösség tagjai továbbra is biztonságban érezhetik magukat az országban" - fogalmazott az elnök a közleményében.

Frissítés: eközben a zsideszes külügy Izraelben agitál a zsidók által elkövetett népirtás mellett

"A magyar külügy képviselője nagy tapsot kapott Izraelben, amikor kiállt a zsidó állam mellett, ami önvédelmi harcát vívja", írja friss hírében az ultracionista (és persze számos zsidó szerzővel "büszkélkedő"), és egyben persze kritikátlanul fideszes Mandiner.

Mint írják, a 2023. október 7-i terrortámadás hatásáról tartottak konferenciát Jeruzsálemben, a Menachem Begin Örökség Intézetben, mely eseményt közösen szervezte a magyarországi Danube Intézet és az izraeli Izrael Védelme és Biztonsága Fórum (IDSF).




Az eseményt John O’Sullivan, a Danube Intézet elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy egyelőre még nem látjuk a végét azoknak a hullámoknak, amiket a Hamász támadása elindított. Bár korábban a nemzetállamok között kötött nemzetközi szerződések határozták meg a világot, a Hamász támadása ezt felülírta. A Hamász világossá tette, hogy nem ismerik el Izraelt mint nemzetállamot és a nemzetközi világrendet. Eközben az ENSZ vergődik, és erős fellépés helyett a „nyugati öngyűlölet pszichodrámáját” adja elő. Izraelt apartheiddel vádolják, de ez nonszensz – szögezte le O’Sullivan.

Fleur Hassan-Nahoum, Jeruzsálem alpolgármestere leszögezte: az anticionizmus mindig antiszemitizmus. Mint hozzátette, egyesek csak azért élnek az előbbi kifejezéssel, mert politikailag korrektnek akarnak tűnni. „Ha azt hiszed, hogy a világon egyedül a zsidóknak nem jár az önrendelkezés, az antiszemitizmus” – vélekedett a politikus.

Michael Freilich belga parlamenti képviselő, az Új Flamand Szövetség politikusa arról beszélt, hogy ortodox zsidóként mindig is kapott gyűlölködő üzeneteket, de korábban legalább álnéven érkeztek ezek, most már az emberek odaírják a valódi nevüket és a címüket, azaz nem szégyellik, amit csinálnak. A képviselő szerint Belgiumban nemrég Herman Brusselmans neves progresszív író arról beszélt, hogy késeket akar szúrni a zsidókba – ilyenné vált a belga közbeszéd.

Veszprémy László Bernát történész, a Corvinák főszerkesztője, a Mandiner munkatársa - mily meglepő... - a szerk. - kiemelte, hogy nyugaton elsősorban a muszlim migráció és a szélsőbaloldal felelnek az antiszemitizmus és az anticionizmus megnövekedéséért.

Magyarországon eközben a palesztinpárti tüntetések be lettek tiltva október 7-e után, ami pozitív példa.

Veszprémy kiemelte, hogy Izraelben sok gyereket vállalnak, és Magyarországon is pozitív a családpolitika, ez követendő út, hogy elkerüljük a muszlim és arab tömegek bevándorlását.

Lastofka János, a magyar Külügyminisztérium Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztályának vezetője nagy tapsot elnyerő beszédében kiemelte: „Biztosítanunk kell, hogy ilyen brutális terrortámadások soha többé ne fordulhassanak elő sehol a világon. Ez azt jelenti, hogy harcolni kell a terrorizmus ellen, és hagyni kell, hogy Izrael harcoljon a terrorizmus ellen.”

Palotai Mónika, a washingtoni Vallásszabadság Intézet kutatója arról beszélt, hogy mára Észak-Korea is csatlakozott az iráni, orosz és kínai tengelyhez.

Robert C. Castel biztonságpolitikai elemző végül azt fejtette ki, hogy Irán, Oroszország és Kína azért türelmetlenek, mert az előbbi kettőnek rosszak, utóbbinak pedig katasztrofálisak a demográfiai mutatói, így ha lépni akarnak, akkor most van rá az utolsó esélyük.