"Életfogytig" tartó fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék azt a két férfit, akik 2020 novemberében megöltek egy idős asszonyt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hegymegen - közölte a törvényszék hétfőn az MTI-vel.



Illusztráció: istockphoto

Tájékoztatásuk szerint a testvérek italozás után elmentek a 94 éves nő házához, amelybe az ablakon keresztül be is jutottak. Az ágyban fekvő asszony felismerte a két férfit, segítségért kiáltott, mire az egyik befogta a száját, a másik pedig leszorította a kezét. A földön fekvő sértettet többször megütötték, szorították a nyakát, és többször "szexuális cselekményt végeztek vele".

A közlemény szerint miután a sértett eszméletét vesztette, a testvérpár átkutatta a lakást, majd százezer forint készpénzzel távozott, magára hagyva a fűtetlen szobában a betonpadlón fekvő, eszméletlen asszonyt, aki a helyszínen meghalt.

A bíróság a vádlottakat társtettesként, nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és magánlaksértés vétsége miatt ítélte el.

A két férfi legkorábban harmincöt év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Büntetésük kiszabásakor a törvényszék mindkét vádlottnál enyhítő körülményként értékelte kisebb nyomatékkal büntetlen előéletüket és az időmúlást, továbbá a "többször érzékelhető megbánásukat", valamint az egyikük esetében azt, hogy a nyomozás során tényfeltáró beismerő vallomást tett - közölték.

Súlyosító körülményként értékelték az élet elleni cselekmény négyszeres minősültségét, az ittas állapotban történő, társtettesi elkövetést, valamint azt, hogy az idősek elleni bűncselekmények száma riasztóan elszaporodott úgy megyeszerte, mint országos szinten. A büntetőügy közfelháborodást keltett, a köznyugalmat súlyosan megzavarta, a lakókörnyezetben élő időskorúak biztonságérzetét jelentősen megingatta - olvasható a közleményben.

Az ítélet nem jogerős, a két férfi és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Korábban írtuk: Nem igaz, hogy idős magyar asszonyt vert agyon, majd erőszakolt meg holtában is a cigány, hiszen ő dolgozni volt!