Szabadszállás jegyzője fiatal fiúkkal váltott szexuális tartalmú beszélgetéseket a közösségi médiában – írja a Kecskemét365. Miután az eset kiderült, a polgármester azonnali hatállyal felmentette a férfit tisztségéből. A jegyző azóta elhagyta a várost, de a lakók tüntetést szerveztek hétfőre, és a kirúgás ellenére is a polgármester lemondását követelik. Kiderült, hogy nem ez volt az első eset: a jegyzőt 2011-ben is érték már hasonló vádak.




Még 2011-ben röppent fel a hír, hogy Szabadszállás jegyzőjét – aki akkoriban a kiskunmajsai Dózsa György Gimnáziumban volt óraadó tanár, emellett a kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola igazgatójaként dolgozott, továbbá Kiskunmajsa alpolgármestereként és a helyi KDNP vezetőjeként is tevékenykedett – azzal vádolták, hogy tanítványaival, fiatal fiúkkal váltott szexuális tartalmú üzeneteket a Facebookon.

A rendőrségi nyomozás azonban bizonyítékok hiányában eredménytelenül zárult.

2011-ben rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a kiskunmajsai ellenzék a történtek miatt. Az MSZP–SZDSZ–Fidesz-koalícióval szemben álló Polgári Szövetség Majsáért frakció Abonyi Henrik, a Fidesz–KDNP-s alpolgármester eltávolítását szerette volna napirendre tűzni. A városban ugyanis közolvasmány lett a férfi facebookos levelezése, amelyben a tanár-politikus fiúdiákjait többek között „ribanckáknak” titulálta.

Az ügy következménye az lett, hogy Kiskunmajsa akkori polgármestere, aki nem szavaztatta meg a férfi felmentéséről a nagy nehezen összehívott képviselőket, bejelentette, hogy az alpolgármester hatásköreiből visszavonta az oktatásra és ifjúságvédelemre vonatkozó felhatalmazást, mert az addigi felállásban egyszerre volt a gimnázium igazgatójának beosztottja és felettese – írja a Kecskemét356. Tehát a tanárként is dolgozó alpolgármester a posztján maradt, de megvonták oktatásügyi és ifjúságvédelmi jogköreit.

Sajtóhírek szerint a tanár furcsa viselkedése egyébként sokaknak feltűnt, egyszer például figyelmeztetést kapott, mert a helyi gimnáziumban kézen fogva látták sétálni egy fiú diákkal. Ennek ellenére a férfi később jegyzői pozíciót kapott előbb Örkény településen, majd – egészen 2024. július 23-a, keddig – Szabadszálláson.

Ráadásul ő felelt a gyermekvédelmi és gyámügyi feladat- és hatáskörök ellátásáért.

Tizenhárom év elteltével most újabb eset látott napvilágot, miszerint a jegyző egy fiatal fiúval folytatott szexuális tartalmú beszélgetéseket.

Darabos József, Szabadszállás polgármestere július 21-én számolt be arról, hogy „a héten érkezett az Alapszolgáltatási és Családsegítő Központ vezetőin keresztül és a város vezetéséhez is személyes megkeresés útján egyfajta tájékoztatás, közel 10-13 évvel ezelőtti vélt vagy valós eseményekkel kapcsolatban”.

Mint írta, az információ és a vádak birtokában összegezték észrevételeiket, és egyeztettek az illetékes hatóságokkal, majd a napokban továbbítottak feléjük a tényeket, és mindent megtesznek, hogy a vádat kivizsgálják. Nyomatékosan kérték a „tájékoztató személyt”, hogy amennyiben törvénybe ütköző információt tud, ehhez bizonyítékkal rendelkezik, állampolgári kötelességének eleget téve tegye meg a megfelelő lépéseket a hatóságok felé.

Információink szerint azonban ez még a mai napig sem történt meg. Ettől függetlenül a város vezetése is meg fog tenni mindent, hogy az ügy tisztázódjon – fogalmazott.

Néhány nappal később, július 23-án már arról tájékozatott a polgármester, hogy a jegyzőt azonnali hatállyal eltávolították jegyzői tisztségéből.

„Az »elmúlt napok« történésére a következő döntést hoztam a képviselő-testület támogatásával. Az Alapszolgáltatási Központhoz (kedden) és a hivatalunkhoz érkezett tájékoztatás (szerdai napon) alapján személyes segítséget kértünk a kiskőrösi Vezető Ügyészétől (Kiss Gáborral, az Alapszolgáltatási Központ vezetőjével közösen pénteken), feljegyzést készítve azt továbbítottuk a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály felé. Mindezeket követően a képviselő-testülettel való egyeztetése után úgy döntöttem, hogy a további eljárások eredményétől függetlenül megválok a hivatal vezetőjétől” – írta.

Úgy tudni, az ügy miatt hatalmas a felháborodás a településen. A kirúgást követően a jegyző még az éjszaka összecsomagolt és elhagyta a várost, a helyi lakosok azonban a város polgármesterének lemondását követelik. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a kecskeméti lapnak annyit írt, hogy „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módjukban tájékoztatást adni”.

(Kecskemét365 - Index nyomán)

Korábban írtuk: KDNP-s alpolgármester és tanár a diákjainak: "kapjátok be", "ribanckáim"