A rakétatalálatot kapott kijevi gyermekkórháznál tett látogatást csütörtökön délelőtt Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke. Magyar a kórház igazgatójával beszélgetett a támadásról és annak utóéletéről, majd azt mondta, a magyar nép érti, és tudja, hogy Ukrajnának joga van megóvni a területét. Hangsúlyozta, hogy ők is békét szeretnének, de ők nem magánrepülőkkel látogatnak diktátorokat, és folytatnak titkos tárgyalásokat, hanem a konkrét tettekkel akarnak segíteni, írja a Telex.Fotó: MP Fb-oldala

Magyar azzal kezdte a bejelentkezését, hogy őszinte részvétét fejezte ki a magyar nép nevében a történtek miatt. A gyerekkórház igazgatója elmondta, hogy ez nemcsak Ukrajnában, hanem Nyugat-Európában is a legnagyobb ilyen intézmény, a csapásig 720 gyermekágy volt itt, és itt látták el a legbetegebb ukrán gyerekeket. Hozzátette, a rakétacsapás egy olyan részleget érintett, ahol a transzplantációra váró gyomorbeteg gyerekek tartózkodtak.

Az igazgató azt mondta, hogy a rakétacsapás napján ketten haltak meg itt, az egyikük egy orvos volt, aki leengedte az óvóhelyre a gyerekeket, majd visszament megnézni, hogy maradt-e még valaki, a másikuk pedig egy civil, aki a parkolóban tartózkodott. Összesen nagyjából 300 ember sérült meg, négyen súlyos állapotban vannak. Gyerekek is megsérültek, de közülük nem halt meg senki, "leginkább az orvosokat érte a támadás". Az igazgató szerint nem először lőttek rakétát a kórházra, de ilyen súlyos támadásra még nem volt példa, és nem is gondolták, hogy lesz.

Szerinte ez a rakéta direkt ide lett célozva, és a támadás a teljes infrastruktúrát megbénította, nem volt víz, és elment az áram is, ami miatt az oxigénellátás is megállt.

A támadás után rögtön evakuálták a gyerekeket, és elkezdtek dolgozni a helyreállításon, de van épület, ami annyira károsodott, hogy le kell bontani. Komoly sérüléseket szenvedett az új épület is, ami 2022-ben, már a háború alatt kezdett el működni. Az egyik épület műemléknek számít, azt még nem tudják, hogy annak mi lesz a sorsa. A beteg gyerekeket viszont el tudták helyezni máshol. Az igazgató megköszönte Magyarnak a segítséget, és azt mondta, reméli, a magyar nép érti, hogy Ukrajnára rátámadtak, és a függetlenségéért harcol.

Magyar erre azt mondta, hogy a magyar nép érti, és tudja, hogy Ukrajnának joga van megóvni a területét, amit nemzetközi egyezmények is garantálnak. Az igazgató azt mondta, Ukrajnának békére és barátokra van szüksége, és hozzátette, úgy gondolja, Magyar a barátjuk. A politikus erre úgy reagált, hogy ők is szeretnének mielőbbi békét, és a barátságukat ajánlják. Végül arról beszélt, hogy mindenkit a tettei minősítenek, a Tisza Párt ukrajnai missziója pedig azt bizonyítja, hogy a békét támogatják, elítélik a háborút, ugyanakkor elítélik az orosz agressziót, a háborús bűncselekményeket.

Mint mondta, ugyanúgy békét szeretnének, mint a világ nagy része, de ehhez szerinte tettek kellenek. „Lehet persze luxusmagánrepülőkkel diktátortól diktátorig repülni, és olyan tárgyalásokat folytatni, amelynek a tartalmáról igazából senki nem tud, vagy lehet konkrét lépéseket tenni” – mondta Magyar, hozzátéve, hogy ők a konkrét tettekben hisznek, és ezekkel lehet elérni a békét. Szerinte ezzel a látogatással bebizonyították az ukrán testvéreinknek, és az "ukrajnai magyaroknak", hogy számíthatnak Magyarországra, amikor a rossz és a jó között kell választani.

Korábban írtuk: Magyar Péter ukrán gyerekek halálát látta jónak apropóként használni egy politikai kiruccanáshoz Kijevbe

Kapcsolódó: Gyermekkórház-ügy: Kijev azt szeretné elhitetni, hogy csak ekkora pusztítást végez egy cirkálórakéta 400 kilós robbanófeje