Az Európai Bizottság szerint indokolt túlzottdeficit-eljárást indítani Magyarország és hat másik tagállam ellen. Az erről szóló hivatalos javaslatot a Bizottság közleménye szerint már be is nyújtották a Európai Tanácsnak, írja a Portfólió nyomán a 24.

Magyarország mellett Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében tartja indokoltnak a Bizottság az eljárás megindítását a költségvetési helyzetük és a kilátásaik alapján.

Az Európai Bizottság júniusi állásfoglalásában már jelezte, hogy szükségesnek tartja az eljárás megindítását, melynek fő kritériumai, hogy a költségvetési hiány ne legyen magasabb a GDP 3 százalékánál, és a GDP-arányos államadósság ne haladja meg a 60 százalékot. A magyar adatok jóval felette vannak a referenciaértékeknek: tavaly 6,7 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány, valamint 73,5 százalékos az adósságráta.

A tanácsi határozati javaslat rögzíti, hogy Magyarországon nem egyszeri kiugró deficitről van szó, hiszen a 2024-re és 2025-re szóló bizottsági előrejelzés is jóval 3 százalék feletti számokat tartalmaz.

Megjegyzi azt is, hogy a magyar kormány 4,5 százalékos hiánycélt fogalmazott meg idénre, a Bizottság viszont 5,4 százalékos deficitet jósolt a tavaszi előrejelzések között.

Az eljárás elindításáról várhatóan július közepén dönt majd az Európai Tanács.

Legutóbb 2004 és 2013 között zajlott túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen.