Kedd délután a Kúria döntése nyomán kezdetét vette a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása. A szavazatokat kerületenként számolják újra: a mai napon az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerület volt soron. A számlálás szerdán és csütörtökön folytatódik.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint a folyamat rendben zajlik az érintett nyolc kerületben. A Facebookján azt írta, „a hozzánk beérkező jelzések szerint már csak eddig több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott”.

Voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – mindhárom jelölt kapott ilyet. Tehát az eredeti 41 darabos különbség több, mint 6x-osának változott a minősítése, pedig ma eddig csak szavazatok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt – írta Vitézy, hozzátéve, hogy a főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig nem volt hatása. „Még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon” – tette hozzá.

Vitézy mindenkit arra kért, hogy higgadtan és felelősen viszonyuljon a folyamathoz, és megismételte, hogy az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt elfogadja.

A Kúria döntése nyomán közel 782 ezer érvényes szavazólapot kell újraszámolni a fővárosban. A problémás szavazatokat az NVB pénteken, reggel kilenc órakor kezdődő ülésén vitatja meg, és még aznap eredményt is hirdet.

(24)