Pontos listát állított össze a kormány arról, hogy a Nemzeti Kártya segítségével mely országokból utazhatnak be és tartózkodhatnak Magyarországon vendégmunkások. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A tavaly elfogadott vendégmunkástörvény alapján a harmadik országbeli állampolgárokat a Nemzeti Kártya száznyolcvan napon belül, kilencven napot meghaladó, de legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosítja fel Magyarországon.

Ez azokra a vendégmunkásokra érvényes, akik munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást, vagy gazdasági társaság tulajdonosaként, vezető tisztségviselőként tényleges munkát végeznek.

A Nemzeti Kártyával foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok a következő államokból jöhetnek:

A kormány a Magyarország területén általános vendégmunkás tartózkodási engedéllyel foglalkoztathatóak listájáról is döntött. Ebben a csoportban tíz ország található, köztük:

A Nemzetgazdasági Minisztérium év elején jelentette be, hogy 2024-ben a tavaly elfogadott vendégmunkástörvény alapján összességében 65 ezerben maximalizálja a kiadható vendégmunkás tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek legmagasabb számát.

(Index)