Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik - olvasható a közleményben.



Beveszi Moszkvát, mint Brüsszelt, tűzszünetre veszi Putyint, mint Zelenszkijt... (fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Frissítés: Borrel nem kapott felhatalmazást

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell brüsszeli közleményében arra reagált, hogy július másodikai kijevi látogatását követően Orbán Viktor információk szerint pénteken Moszkvába látogat.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson - húzta alá.

Emlékeztetett: az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi. Ez az álláspont - mint írta - kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor - emelte ki.

Érdemes emlékeztetni arra is, hogy Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

2. frissítés: Különlegesebb ez a találkozó, mint a korábbiak

Az ukrajnai rendezésről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök a tárgyalás előtt, a sajtó jelenlétében mondott köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2009 óta ez a tizennegyedik kétoldalú találkozójuk az orosz elnökkel. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez most különlegesebb, mint a korábbiak.



Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Azt is felidézte, hogy legutóbb 2022 februárjában járt Moszkvában, még a háború előtt.

Orbán Viktor elmondta, hogy július elsejével Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

A kormányfő megköszönte az orosz elnöknek, hogy "ilyen nehéz körülmények között" is fogadja. Hangsúlyozta: "lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni, lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni".

A magyar kormányfő jelezte: ezt a helyzetet szerette volna fölhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjon szót váltani az orosz elnökkel és néhány olyan kérdésben, ami fontos Európának, szeretné megismerni az állápontját.

"Remélem, hogy lehetőségünk lesz eszmecserét folytatni a kétoldalú kapcsolatokról ebben a nehéz helyzetben. És persze beszélni a legnagyobb európai válság, vagyis az ukrajnai háború alakulásának kilátásairól" - mondta az orosz államfő a találkozóról az orosz Rosszija 1 televízió élő közvetítésében.



Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

"Természetesen kész vagyok megvitatni a részleteket önnel ezzel a kérdéssel kapcsolatban és arra számítok, hogy ön is ismerteti velem az ön, az európai partnerek álláspontját" - tette hozzá.

Arra is kitért: ami az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatokat érinti, sajnos nagy, 35 százalékos csökkenés tapasztalható az áruforgalom terén. Összességében van min dolgoznunk és megvalósítjuk a projekteket - tette hozzá Vlagyimir Putyin.

A találkozón jelen van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője is.

Stoltengberg: Orbán nem a NATo-t képviseli

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába és nem a NATO-t képviseli - közölte a NATO főtitkára Brüsszelben pénteken.

Jens Stoltenberg a NATO-tagországok vezetőinek a július 9. és 11. között Washingtonban tervezett találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: Orbán Viktor tájékoztatta a szövetséget pénteki moszkvai látogatásáról.

Emlékeztetett: Magyarország számos olyan nyilatkozat elfogadását támogatta, amelyek elítélik Oroszország ukrajnai invázióját. Magyarország emellett minden NATO-kötelezettségének eleget tesz - húzta alá a NATO-főtitkár.

3. frissítés: Sarkozy méltatja a békeharcosunkat

Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök, amikor a kommunikációs csatornák helyreállításán dolgozik - nyilatkozta a Mandinernek Nicolas Sarkozy, korábbi francia államfő Orbán Viktor moszkvai útja kapcsán.

A magyar miniszterelnöknek az ukrajnai háború lezárására tett diplomáciai erőfeszítéseivel kapcsolatban a lap megkeresésére az Orbán Viktorral régóta remek viszonyt ápoló, 2007-től 2012-ig hivatalban lévő francia köztársasági elnök pénteken úgy fogalmazott: "a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat".

A Mandiner információi szerint a magyar miniszterelnök egyeztetett pénteki moszkvai útjáról Nicolas Sarkozyvel.

"Az orosz-ukrán háborúnak nincs katonai megoldása. Békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni. A nap végén ez a felek döntése lesz. De első lépésként helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat" - fogalmazott a lapnak Nicolas Sarkozy.

Orbán Viktor a hét elején békemisszión vett részt Kijevben, s ott egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a kormányfő pedig pénteken Moszkvába is ellátogatott, hogy ott tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz államfővel - emlékeztet tudósításában a Mandiner.

4. frissítés: Putyin ugyanúgy a másik fél erőinek átcsoportosítására hivatkozva utasítja egy a fegyverszünetet

A felek a tárgyalások után sajtótájékoztatót tartottak, amit az orosz elnök nyitott. „Tárgyaltunk a kétoldali kapcsolatokról és megbeszéltük a nemzetközi helyzetet is” – kezdte a tájékoztatót Putyin, aki szerint a kölcsönös bizalom és tisztelet a két ország közti alap. „Folytatjuk a munkát a paksi atomerőmű bővítése terén”, ami a kapacitás növelését jelentheti, „az áramellátás biztosítva lesz olcsó és tiszta energiával” a magyar vállalatoknak is. E téren a legújabb csúcstechnológiát alkalmazzák Putyin szerint, szem előtt tartva a biztonságot és környezetvédelmet. Orvosi területen is együttműködnek. „Azt szorgalmazzuk, hogy továbbra is a prioritást élvező területen működjünk együtt” – mondta még.

A nemzetközi kérdésekről is alapos és őszinte megbeszélést tartottak, Ukrajnáról is. „Miniszterelnök úr mesélt nekem a kijevi találkozójáról, hogy milyen javaslatot tett a partnerének, hogyan lehetne elkezdeni a béketárgyalásokat” – mondta. Az orosz elnök szerint ők nyitottak a tárgyalásokra, „de a másik fél részéről azt halljuk, hogy nincs akarat semmilyen módon megoldani a konfliktust”. Ukrajna szponzorai folytatják az ország kihasználását, „és áldozatot csinálnak belőle” az orosz vezető szerint.



Fotó: Alexander Nemenov / AFP

„Még nem készek arra, hogy lemondjanak az álláspontjukról” – folytatta Putyin, aki szerint a harcok leállítását nem akarják az ukránok, mert akkor vissza kell vonni a hadiállapotot. Ha ez megtörténik, akkor választásokat kell Ukrajnában tartani, amit még (pont a háború miatt) nem sikerült. „A most hatalmon lévő ukrán vezetőknek arra, hogy nyerjenek választásokon, az esélyei közel vannak a nullához” – mondta. Az orosz álláspont szerinte az, hogy van javaslatuk a harcok leállítására és béketárgyalások megkezdésére.

De Putyin szerint nem elég a harcok rövid felfüggesztése, a fegyverszünetet arra használná Kijev, hogy átcsoportosítsa erejét. „Oroszország a konfliktus végleges és teljes lezárásáért harcol”, aminek feltételeiről már beszélt: Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja régióiból Ukrajnának ki kell vonnia csapatait.

Az orosz elnök szerint mivel Magyarország átvette az EU soros elnökségét megvitatták Orbánnal Oroszország és az EU kapcsolatait is. Beszéltek a jövőbeli biztonsági architektúráról is. Orbán szerinte elmondta az ismert nyugati álláspontot. A magyar kormányfő látogatása szerinte impulzust adott a kapcsolatoknak. A EU soros elnökség annak ellenére került elő a találkozón – legalábbis Putyin szerint-, hogy az Unió több képviselője is hangsúlyozta: az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal.

A magyar miniszterelnök ismét elmondta, a 14. közvetlen megbeszélése zajlott le Putyinnal. „Háborús időkben történt ez a találkozó”, azért volt Orbán szerint különleges. Ez olyan pillanat, amikor „Európának szüksége van a békére”, így „a magyar elnökség a következő fél évet békemissziónak tekinti”. Orbán elmondta Putyinnak, Európa fejlődésének alapját a béke adta, de most két és fél éve háború van, ami nehézséget okoz,

„nem érezzük magunkat biztonságban, látjuk a háború és pusztítás képeit”, ráadásul a konfliktus a gazdasági-versenyképességi téren is jelentkezik.

„Az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét” – mondta a kormányfő. Szerinte a békén dolgozni kell, arról tárgyalt Putyinnal, „merre van a békéhez vezető út”. Három kérdést tett fel az orosz elnöknek:

Hogy ezekre mit felelt Vlagyimir Putyin, nem tudtuk meg. A háború kezdete óta alig maradt olyan, aki mindkét háborúzó féllel tud beszélni Orbán szerint, „Magyarország a nagyon kevesek egyike”, ezért járt Kijevben, és ezért van most Moszkvában. „Megtapasztaltam, hogy az álláspontok messze vannak egymástól”, sok lépést kell megtenni a béke megteremtéséért, de az első fontos lépést sikerült megtenni a dialógus érdekében. Ezt folytatni akarja a miniszterelnök.

Ekkor furcsa közjáték jött, úgy tűnt, hogy véget ért a sajtóértekezlet, de egy újságíró bekiabálva megkérdezte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hogyan reagált Orbán javaslataira. „Ezt elmondtam az Orosz Föderáció elnökének” – felelte Orbán. A választ Putyin mosollyal fogadta, majd Orbánnal együtt kisétáltak a teremből.

5. frissítés: További elhatárolódások

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében azt írta: "a megalkuvás (appeasement) nem állítja meg Putyint". Csak az egység és az elszántság nyitja meg az utat egy átfogó, igazságos és tartós béke felé Ukrajnában - húzta alá.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Tanács egyértelmű a tekintetben, hogy Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül - szögezte le.

"Nem hiszem, hogy alkalmas lenne az idő oroszországi látogatásra, de mindenki azt tesz, amit akar" - reagált a magyar kormányfő moszkvai útjára Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter.

Pártja, a Hajrá Olaszország! sajtótájékoztatóján ő is azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként (nem pedig az EU soros elnökeként" ment Moszkvába.

Az Európai Unió a béke pártján áll, de nem a Putyin előtti kapitulációén. Béke kell, nem megadás. Putyin javaslata a háború befejezésére csak színjáték. Üdvözüljük a párbeszédet és a vitákat, de folytatjuk Ukrajna támogatását - mondta az olasz politikus az ANSA hírügynökség jelentése szerint.

Az Európai Unió üzenete világos, elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna számíthat a szolidaritásunkra - hangoztatta a német kancellár Berlinben. Olaf Scholz szerint Vlagyimir Putyin "nem számíthat arra, hogy csökken a szolidaritás és a támogatás, akár azért, mert egyes országok költségvetési problámákkal küzdenek, akár azért, mert talán nem mindenütt van meg a politikai akarat".

A német kormányfő is hangsúlyozta, hogy nem a soros elnöki tisztet betöltő ország vezetője, hanem Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hivatott ellátni az EU külpolitikai képviseletét.

6. frissítés: A Kreml (egyelőre?) nagyra értékeli az irányvonalat

Oroszország nagyra értékeli Orbán Viktor irányvonalát, amelynek célja Oroszország és Ukrajna álláspontjának összevetése - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 tévécsatornának a magyar miniszterelnöknek a Kremlben pénteken Vlagyimir Putyin elnökkel tartott találkozójáról.

"Teljesen egyértelműen nagyra lehet értékelni Orbánnak ezt a szilárd, világos és következetes irányvonalát, amely azt célozza, hogy megpróbálja összevetni a két fél álláspontját" - mondta Peszkov.

Elmondta, hogy a pénteki moszkvai találkozót a magyar miniszterelnök kezdeményezte szerdán.

Orbán Viktor kedden Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tárgyalt az ukrajnai rendezés kilátásairól.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója ugyancsak a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin "jól ismeri egymást", és ezért a Kremlben pénteken "őszinte megbeszélést folytatott minden éles kérdésről", elsősorban az ukrán válsággal kapcsolatban, és érintették a kétoldalú kapcsolatokat is. A tárgyalások légkörét jónak minősítette.

Usakov szerint az orosz fél Orbán Viktor jogkörét a moszkvai útja során magyar miniszterelnökként értelmezi, "de senki nem vonta meg tőle az EU-tanács elnöki jogkörét".

Szijjártó bízik abban, hogy két új paksi blokk még az évtizedben szolgálatba állhat

Minden adott ahhoz, hogy a paksi atomerőmű két új blokkja legkésőbb a következő évtized legelejére szolgálatba állhasson, s így hozzájárulhasson Magyarország energiaellátásának biztonságához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint tárcavezető tájékoztatásában először is leszögezte, hogy a magyar-orosz energetikai együttműködés jól szolgálja hazánk ellátásbiztonsági érdekeit.

Kulcsfontosságúnak nevezte a paksi atomerőmű két új blokkjának mielőbbi megépítését, miután szavai szerint ezáltal tovább fog erősödni az energiaellátás biztonsága, fokozódni fog az ország függetlensége a nemzetközi energiapiacok mindenfajta drámai változásaitól.

Illetve - mint mondta - az újabb reaktorok működésbe lépése segít majd megvédeni a rezsicsökkentés eredményeit is.

"Az új paksi blokkok Magyarország energiaellátásának biztonságát tovább fogják javítani, és növelni fogják jelentősen Magyarország függetlenségét a nemzetközi energiapiacok mindenfajta drámai változásaitól" - szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: "A mai megbeszélések alapján azt tudom önöknek mondani, hogy minden adott ahhoz, hogy a paksi atomerőmű két új blokkja legkésőbb a következő évtized legelején szolgálatba álljon és hozzájáruljon Magyarország energiaellátásának biztonságához".

7. frissítés: EB-szóvivő: Putyin malmára hajtja a látogatás a vizet

Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - úgy vélte: Orbán Viktor moszkvai látogatása "komolyan megkérdőjelezi" az Európai Bizottság testületének közvetlenül a nyári szünet utánra tervezett útját Magyarországra. Úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök útja "inkább Vlagyimir Putyin orosz elnök malmára hajtja a vizet", és kijelentette: "elmondjuk újra és újra, valahányszor a konfliktus megoldásának kérdése kerül szóba: Ukrajna üljön a tárgyalóasztalnál".

Balti panaszok

A balti országok vezetői bírálták a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin találkozóját.

"Orbán Viktor semmilyen módon nem képviseli az Európai Uniót vagy az uniós álláspontot. A soros uniós elnökséget arra használja fel, hogy zűrzavart keltsen" - írta Kaja Kallas észt kormányfő, az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője az X közösségi oldalon. Hozzátette: az unió összezárva Ukrajna mögött és az orosz agresszióval szemben sorakozik fel.

Gitanas Nauseda litván államfő szerint Orbán Viktor "egyoldalú döntése" aláássa a magyar uniós elnökség hitelességét. "Aki valóban békét akar, az nem ráz kezet véres diktátorokkal, hanem mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát támogassa" - fogalmazott.

Edgars Rinkevics lett elnök pedig az Oroszországból szeretettel című dal szövegéből idézett néhány sort az X-en, megosztva a magyar miniszterelnök bejegyzését, amelyben Orbán Viktor azt írta, békemisszióra utazott Moszkvába.

8. frissítés: Kurz: lépés lehet a jó irányba

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy elindulhassunk a jó irányba - nyilatkozta Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Mandinernek pénteken.

A portál azt írta: a korábbi osztrák kancellár szerint meg kell állítani a vérontást és tárgyalóasztalhoz kell ülni.

Emlékeztettek: Orbán Viktor a hét elején Kijevbe látogatott, hogy egy békejavaslatról egyeztessen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Pénteken pedig Moszkvába utazott, hogy tárgyalást folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A kormányfő ukrajnai és oroszországi békemissziójával kapcsolatban a Mandiner megkereste Sebastian Kurzot, aki 2017-2019, illetve 2020-2021 között volt Ausztria kancellárja.

Válaszában Sebastian Kurz kiemelte, hogy az Ukrajna elleni "agresszív orosz háború hihetetlen szenvedést hozott". Úgy folytatta: elsődleges célnak "a vérontás befejezésének és a tárgyalásokhoz való visszatérésnek kell lennie".

Álláspontja szerint ezt csak diplomáciai úton és nyílt kommunikáción keresztül lehet elérni. "Orbán Viktor és a magyar elnökség erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy tehessünk egy lépést a jó irányba, de végső soron a harcoló feleknek kell megoldást találniuk" - közölte Sebastian Kurz.

A magyar miniszterelnök régóta jó kapcsolatot ápol az osztrák konzervatív politikussal - olvasható a cikkben, amelyben felidézték, hogy Sebastian Kurz a korábban a Mandinernek adott interjújában kifejtette: politikai pályafutása során mindig jól együtt tudott működni Magyarországgal.

Hangsúlyozta, hogy jó személyes kapcsolatok fűzik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez és Orbán Viktorhoz is, illetve sok más magyar kormánytaghoz.

9. frissítés: Fehér Ház: nem szolgálja a béke ügyét a moszkvai látogatás

A Fehér Ház szerint nem szolgálja az ukrajnai béke ügyét a magyar miniszterelnök moszkvai látogatása - mondta az amerikai elnöki hivatal szóvivője újságírók előtt pénteken.

Karine Jean-Pierre az elnöki repülőgép fedélzetén tartott sajtóbeszélgetésen kijelentette, hogy a látogatás aggodalomra ad okot, "nem mozdítja előre a béke ügyét, valamint kontraproduktív az Ukrajna szuverenitása, területi integritása és függetlensége mögötti támogatást illetően".

(MTI - Telex nyomán)