A Jobbik-Konzervatívok XXXIII. tisztújító kongresszusán Adorján Bélát választották a párt elnökévé a küldöttek 90,79 százalékkal - írja a törpepárt az MTI OS-hez eljuttatott közleményében.



Fotó: Adorján Béla / Facebook

Adorján Béla 15 éve tagja a Jobbik közösségének. Jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja, Vásárosnamény önkormányzati képviselője, népi iparművészként, alkotó emberként dolgozik. A párt megerősödését a radikálisan őszinte politizálásban látja. Elsődleges célja, hogy visszahozza a Jobbik egykori közösség- és emberközpontúságát, hogy újra otthonuknak érezhessék a választók a pártot.

A párt tisztújító kongresszusa az alelnökök megválasztásával folytatódik.

Valójában gyakorlatilag ismeretlen és ballibkompatibilis

Adorján Béla valójában ugyanolyan balliberális politikát képvisel, amilyet az elmúlt években láthattunk a Jobbikban. „Jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja” – írja róla megtévesztően a Jobbik, mely ezt a mandátumot a Momentummal közös listán szerezte 5 éve, a mostani önkormányzati választáson pedig már kiesett Adorján, a ballibekkel közös Összefogás Megyénkért nevű álcaszervezet listáján ugyanis csak a harmadik volt, és pusztán két mandátumot szereztek, köztük Veres János, aki Gyurcsány pénzügyminisztereként felelős pl. a devizahitelezésért. Adorján a tízezer lakosnál kisebb Vásárosnamény képviselője lett épphogy (a legkisebb szavazatszámmal), de ott sem a Jobbik, hanem a balosokkal közös „civil” szervezet jelöltjeként. Komolyabb elnökjelölt hiányában az eddig ismeretlen, ezer Facebook-követővel sem rendelkező Adorján Béla lehet így a Jobbik Retkes Attilája (ő az SZDSZ utolsó elnöke volt), aki most az állami támogatásból hátralévő két évben aláíróként oszthatja szét az EP-választáson már 1% alá esett Jobbik pénzét maguk közt.

Frissítés: Megvan az elnökség is

Adorján Bélát választották - egyedüli jelöltként, a leadott szavazatok 91 százalékával - a Jobbik-Konzervatívok elnökévé a párt szombati budapesti kongresszusán.

A tisztséget Adorján Bélán kívül Potocskáné Kőrösi Anita eddigi elnökhelyettes pályázta meg, de ő nem gyűjtötte össze a jelöltté váláshoz szükséges számú ajánlást. Gyöngyösi Márton eddigi elnök, aki a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások éjszakáján még azt jelezte, tervei szerint újra versenybe száll az elnöki posztért, végül nem nyújtotta be az induláshoz szükséges szándéknyilatkozatot.

A megválasztását követő sajtótájékoztatón az új pártelnök - aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja, Vásárosnamény önkormányzatának képviselője, népi iparművész - azt hangsúlyozta: a tisztújítás során olyan időszakban hozott felelős döntést a tagság, amikor a legfőbb feladat a stabilitás megteremtése és a párt visszavezetése a néhány éve elhagyott útra.

Adorján Béla szerint ez azt jelenti, hogy a Jobbik ismét az emberek mindennapi problémáival foglalkozik, határozott válaszokat adva a felmerülő kérdésekre, megerősítve a tagsággal való kapcsolatot, újraépítve a párt iránti bizalmat.

Az eseményen az is elhangzott: elnökhelyettessé a kongresszus - szintén egyedüli indulóként - Brenner Koloman országgyűlési képviselőt választotta. Továbbra is a Jobbik alelnöke marad Ander Balázs, Lukács László György, Z. Kárpát Dániel (mindhárman parlamenti képviselők) és Kvárik Anita, bekerült az elnökségbe Kesztyűs Attila és Révi Attila.

Álmatlanság ellen: íme a Jobbik eddigi legunalmasabb vezetője

(Kuruc.info - MTI)

Korábban írtuk: Kifarolt Gyöngyösi mögül a frakció, így inkább el sem indul a tisztújításon