A közúti közlekedés szabályainak módosításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), hogy a júliustól esedékes magyar uniós elnökség ne okozzon többletterhelést a főváros amúgy is forgalmas úthálózatán - közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy júliustól Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét. A diplomáciai csúcsüzem, az aktív és a kontinens kiemelten fontos kérdéseire fókuszáló magyar elnökség munkája jelentős számú nemzetközi delegáció mozgását teszi szükségessé - tették hozzá.

Annak érdekében, hogy ez ne okozzon további terhelést Budapest amúgy is forgalmas úthálózatán, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításával lehetővé válik, hogy a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz-forgalmi sávokban közlekedjenek - jelezték.

A Magyar Közlöny június 28-i számában megjelent jogszabálymódosítással a kormány lehetővé teszi, hogy más, kiemelten fontos és külön e célból megjelölt esemény lebonyolításakor is lehetővé váljon a kijelölt járművek forgalmának elvezetése a buszsávon keresztül, elkerülve így a fővárosi forgalom további növelését - emelték ki.

Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is az autóbuszoké és a trolibuszoké, a közösségi közlekedésnek itt elsőbbsége van - hangsúlyozták.

A közlemény szerint bizonyos korlátozások és tilalmak alóli, szigorú feltételek szerint történő felmentésre - mint a buszsávok kizárólag a kijelölt járművek számára történő időszaki megnyitása - más európai ország, így például Németország közlekedési rendszere is lehetőséget biztosít.

(MTI)