Sikerült a három mainstream európai pártcsalád, a "jobbközép-kereszténydemokrata" Európai Néppárt (EPP), a szocialista S&D és a (legalább bevallottan) liberális Renew EU tárgyalóinak megegyezni abban, kiket támogatnának az EU különböző intézményei élére – számolt be róla elsőként a német FAZ, majd a Politico.



Ami tegnap jó döntés volt, az ma az EU elárulása - Orwell tanulhatna Orbántól

Múlt hét hétfőn tartottak egy informális EU-csúcsot, ahova a tagállamok állam- és kormányfői úgy érkeztek, hogy akár már akkor eldőlhet, ki kerüljön az Európai Bizottság és az Európai Tanács élére, és kit jelöljenek az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, azonban akkor végül nem sikerült megegyezni.

Már a találkozó előtt és után is ugyanaz a három név keringett: a többség Ursula von der Leyent szeretné újabb öt évre az Európai Bizottság élére, Antonio Costa bukott portugál miniszterelnököt az Európai Tanács vezetőjének, illetve Kaja Kallas észt miniszterelnököt az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Sajtóhírek szerint a múlt héten azért nem sikerült megállapodni a fenti személyekben, mert Ursula von der Leyen pártcsaládja, az EPP túl mohó volt, amiért az európai parlamenti választásokon messze a legtöbb mandátumot szerezték, és azt szerették volna, ha az Európai Tanács elnökének 2,5 évre szóló mandátumát az EPP és az S&D osztja meg egymás között – jelenleg nem tudni, hogy végül ebben állapodtak-e meg a tárgyalók.

A hat tárgyaló, Kiriákosz Micotákisz görög és Donald Tusk lengyel miniszterelnök (az EPP-t képviselve), Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (S&D), illetve Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök (Renew EU) a fenti három névben állapodott meg, így a csütörtökön kezdődő EU-csúcson is őket ajánlják majd a tagállamok állam- és kormányfőinek.

A tárgyalók emellett abban is megállapodtak, hogy a máltai, egyébként von der Leyenhez hasonlóan szintén EPP-s Roberta Metsola maradjon az Európai Parlament elnöke. A megállapodásnak azért volt része ez a pozíció is, hogy a tisztségek elosztásánál biztosíthassák a politikai, nemi és tagállami egyensúlyt.

Azaz az EP-ben az előző öt évben működő informális koalíció pártcsaládjai, az EPP, az S&D és a Renew egymás között osztja el a posztokat – von der Leyen az EPP, Costa az S&D, Kallas pártja pedig a Renew tagja.

A Politicónak egy forrás arról beszélt, hogy ezután a csütörtökön kezdődő EU-csúcson a tagállamok vezetői könnyen meg fognak tudni egyezni.

Orbán ezúttal nem örül, Meloni is elégedetlenkedhet

A következő lépésben a tagállamok vezetőinek minősített többséggel kell őket megszavazniuk az Európai Tanácsban, majd pedig, amennyiben végül őket ajánlják, akkor az Európai Bizottság tagjairól – azaz a most beajánlott von der Leyenről és Kaja Kallasról – valamikor az Európai Parlament is szavaz.

A hír megjelenését követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök Twitter-oldalán kommentálta a megállapodást. Orbán szerint a néppárt megállapodása a szocialistákkal és a liberálisokkal szembemegy mindazzal, amin az Európai Unió alapul.



A doktor miniszterelnök úrnak mindig igaza van, sőt lesz - kivéve, amikor nem, és az utóbbi időben ez egyre gyakrabban van így

A jelenleg Olaszországban tartózkodó, majd szerdán Franciaországba utazó magyar kormányfő szerint a mostani megállapodás csak megosztja majd a tagállamokat, és szerinte az EU vezetőinek minden tagállamot képviselniük kellene, nem csak a baloldaliakat és a liberálisokat.

Ugyanúgy elégedetlen lehet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is, hiszen az EP-választások után épp azt szerette volna elérni, hogy von der Leyenék a szocialisták helyett az ő jobboldali-konzervatív, az európai integrációval szemben kritikus Európai Konzervatívok és Reformerek-frakciójukkal (ECR) alkossanak szövetséget, és pártcsaládjának valamelyik tagját láthassa viszont az EU egyik legmagasabb tisztségében.

Így Meloni vélhetően csalódott lehet, hogy csakúgy, mint a június 17-i informális EU-csúcson, most is kihagyták a döntésből – a Politico szerint egyébként Olaszország emiatt egy fontos portfóliót kaphat majd az új Európai Bizottságban.

(Index nyomán)

Kapcsolódó: Korábban von der Leyen, most Mark Rutte - Orbánnak, aki tegnap ellenség volt, ma barát, és fordítva