A magyar rendőrség péntek délután 1-kor eltávolította Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, így az olasz antifasiszta aktivista szabadon távozhat az országból. Szabadlábra helyezését ügyvédje, Magyar György kérte nem sokkal azután, hogy a nőt európai parlamenti képviselővé választották – írja a La Repubblica nyomán a Mandiner.




A Zöldek és a Baloldal Szövetsége által jelölt EP-képviselőt 2023. február 11-én tartóztatták le azzal a váddal, hogy egy bűnszövetkezet tagja volt, és részt vett két támadásban három - a Mandiner megfogalmazása szerint - "szélsőjobboldali aktivista" ellen Budapesten. Több mint 15 hónapig volt börtönben, mígnem az ügyvédei kérésének helyt adtak, hogy az előzetes letartóztatását házi őrizetben tölthesse le.

Közben érkezett a hír, hogy a törvényszék azonnal kezdeményezte Salis mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

"A Fővárosi Törvényszék 2024. június 14-én az ún. ANTIFA-ügy I. rendű vádlottjával szemben folyamatban lévő büntetőeljárást felfüggesztette, s arról határozott, hogy az Európai Parlament Elnökéhez fordul azért, hogy az EP hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről, hiszen S. I.-t a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja, ezért büntetőeljárás van ellene a Fővárosi Törvényszéken" – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk: A magyarverő jutalma: Ilaria Salis EP-képviselő lesz