"A férfi, aki azt reméli, hogy kihívója lehet Orbán Viktor miniszterelnök 14 éve tartó, a magyar politikát uraló vasmarkának, aktívan udvarol a roma szavazóknak a hétvégi európai parlamenti (EP-) választások előtt - és úgy tűnik, hogy a változásról szóló üzenete elnyeri a tetszést" – írja tudósításának elején a Reuters.



Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Kiemelik, hogy országos kampánykörútja során felkeresett egy "hírhedten hátrányos helyzetű roma közösséget Ózdon", az elhíresült Hetes-telepen.

"Ilyet még egyetlen politikus sem tett Magyarországon" - mondta a brit tudósítónak Botos Sándor, egy cigány építőmunkás. "Megmutatta a világnak, hogy milyen nagy a szegénység ezekben az eldugott falvakban, hogy mennyi gyerek éhezik, hogy nem járnak iskolába" - mondta Botos.




A Reuters szerint "Magyar ózdi mosolyhadjárata" aggaszthatja "Orbán nacionalista Fidesz pártját, amely a pénzbeli támogatási programoknak és a hagyományos értékek képviseletének köszönhetően régóta élvezi a romák és más szegényebb, gyakran vidéki magyarok támogatását".




A Reuters úgy tudja, hogy évtizedek óta az első látogatás, amelyet egy jelentős magyar politikus tesz egy "roma" településen, és szerintük ez "sorsdöntőnek bizonyulhat".




Mint írják, a "romák" régóta szenvednek a szegénységtől, a magas munkanélküliségtől és a diszkriminációtól szerte Kelet-Európában. A hivatalos adatok szerint alig több mint 200 000 ember vallja magát "romának" Magyarországon, de aktivisták és szociológusok becslése szerint számuk félmillió és egymillió közé tehető a közel 10 milliós országban.

"Ők a legnagyobb kisebbség, és 34 éve senki sem törődött velük igazán" - mondta Magyar Péter a Reutersnek egy kampánymegálló alkalmával, a kommunizmus 1989-es bukása óta eltelt évtizedekre utalva.

 (atv nyomán)

Korábban írtuk:

- Magyar Péternek sok jó tapasztalata volt "romákkal", és "nagyon-nagyon" megemelné a családi pótlékot

- Magyar Péter cigánykörúton

- Jó ötlet-e "nagyon-nagyon megemelni" a családi pótlékot?

- Magyar Péter és Csipke Józsika - cigányimádó buzipropagandistával kampányolt a messiás

- Ön szerint is "gazdagítja a közösséget", ha egy osztályban 30 tanulóból csak 6 fehér?