A büntetés-végrehajtási szervezetnek sem szándéka, sem jogalapja nincsen arra, hogy megtiltsa bárkinek a választásokon való részvételt - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel kedden.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: határozottan visszautasítják az antifa támadásokkal gyanúsított olasz nő édesapjának újabb, valótlan tartalmú állításait. Felidézte: a férfi olasz médiának adott nyilatkozata szerint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem engedélyezi Ilaria Salis fogvatartottnak, hogy szavazhasson az európai parlamenti (EP-) választáson.

Makula György kiemelte: az olasz nő apjának állítása valótlan, a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény előírja, hogy a szabadságvesztés végrehajtása alatt az elítélt részére biztosítani kell, hogy választójogával élhessen, valamint a büntetés-végrehajtási intézet köteles elősegíteni az elítélt választójogának gyakorlását.

Az arra jogosult fogvatartottakat "minden egyes választásnál nyilatkoztatják kollégáink", hogy választójogukkal élni kívánnak-e, majd a nyilatkozatokat továbbítják a választási irodának, ahol döntenek arról, hogy az adott személy a vonatkozó jogszabályok alapján részt vehet-e a választáson - mondta. Hozzátette: a bűnügyi személyes adatok védelme miatt nem adhatnak konkrét személyről részletes tájékoztatást, de hangsúlyozta, hogy a magyar börtönökben - köztük a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben - fogva tartott valamennyi személy esetében a hatályos jogszabályok alapján járnak el.

A büntetés-végrehajtási szervezetnek sem szándéka, sem jogalapja nincsen arra, hogy megtiltsa bárkinek a választásokon való részvételt - emelte ki.

Hozzáfűzte: ezért a bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt fogva tartott nő apjának állításával ellentétben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem adott olyan tájékoztatást Ilaria Salis fogvatartottnak, hogy nem élhet szavazati jogával az EP-választáson.

Újfent visszautasítjuk az alaptalan vádakat, amelyek súlyosan sértik a magyar büntetés-végrehajtási szervezetben szolgálatot teljesítő kollégáink szakmai méltóságát és jó hírnevét - mondta Makula György ezredes.

Ilaria Salis apja, Roberto Salis hétfőn mondta azt újságíróknak: lánya jelezte, hogy szavazási jogával kíván élni az EP-választáson, a budapesti Gyorskocsi utcai börtönben azonban azt a választ kapta, hogy mivel külföldi állampolgár, nem tudják neki biztosítani a szavazás lehetőségét.