Ugrás a cikkhez
Reklám

Yoram Hazony a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint a belga bíróság hivatalosan is megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést.

A konferencia szervezői még tegnap bíróságon támadták meg a baloldali polgármester rendeletét. Ennek eredménye lett a mai döntés.

A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) megnyerte a jogi csatát, miután a belga bíróság megsemmisítette a konzervatív konferencia leállításáról szóló végzést. Köszönöm, ADF! – írta közösségi oldalán a történész.

National Conservatism Conference (NatCon) wins legal battle as Belgian court strikes down order shutting down the conservative conference

Thank you ADF !
⁦⁦@ADFIntl@NatConTalkhttps://t.co/FLFzABEATQ

— Yoram Hazony (@yhazony) April 17, 2024

(Mandiner nyomán)

Frissítés: órákkal a zsidó történész után az állami hírügynökség is közölte a fejleményt:

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben - közölte Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az MTI-vel szerdán.

A főigazgató emlékeztetett, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására.

Felidézte, előző nap a kerületi polgármester "a közbiztonság garantálása érdekében" adott ki végzést a rendezvény betiltásáról. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben "nem látják szívesen a szélsőjobboldalt".

Szalai Zoltán elmondta, a szervezők a bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság este tíz órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését. Emlékeztetett, a konferencia jelenlegi helyszíne a harmadik, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Szalai Zoltán megemlítette: Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán kedd este közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

A bécsi központú jogvédő szervezet honlapján a bíróság döntését "a véleménynyilvánítás szabadsága győzelmének" nevezte.

Korábban írtuk: A belga és a brit miniszterelnök elítélte a brüsszeli rendezvény betiltását

Kapcsolódó: Emlékeztető: tíz éve Orbán Viktor hasonló módon lépett fel egy jobboldali rendezvény ellen, ahogy most vele szemben tették





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából