Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta ünnepi beszédében, hogy akik Putyint választják Navalnij helyett, nem a magyar szabadságért harcolnak – írja az Euronews.

Budapest Köztársaság címmel tartott ünnepi nagygyűlést a Fővárosi Önkormányzat a civil és diákszervezetekkel közösen, az Országos Közös Akarat, az Egységes Diákfront, a Fridays For Future Magyarország és az ADOM Diákmozgalom közreműködésével a Szabad sajtó úton.

Nagy Zsolt színművész mondott verset, majd azok a diákok és civilek léptek a színpadra, akik a szabad városért, szabad levegőért és szabad oktatásért küzdenek. Előadtak egy színdarabot: egy elképzelt beszélgetésen panaszkodtak arról, hogy nincs vécépapír az iskolában, és nem költenek az egészségügyre.

Aschenbrenner Lili, a Fridays For Future Magyarország aktivistája arról beszélt, hogy egy ideális társadalomban nincs szükség arra, hogy olyan alapvető dolgokért küzdjünk, mint az egyenlő esélyeket biztosító oktatás, a fenntartható jövő, a lehetőség arra, hogy beleszólhassunk a közös ügyeinkbe.



Fotó: Tövissi Bence / Index

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom tagja azt mondta, olyan országban élünk, ahol valahogy még nem közös ügyünk az oktatás, a lakhatás vagy egészségügy. „Mi magunk vagyunk a változás! A szabad Magyarország a szabad közösségekben él!” – tette hozzá.

Felszólalt Ádám Zoltán, a Corvinus egykori egyetemi docense is, akit kirúgtak, miután nyilvánosságra hozta, hogy egy diák Mol-részvényes szülei kivételes elbánást kértek tőle. A kegyelmi botrány szerinte a Fidesz őszödi beszéde, amivel a saját kapujukba rúgtak gólt. "Ez úgy történhetett meg, hogy a kormány az elmúlt 14 évben leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét, privatizálták a magyar államot, elhitették a társadalommal és saját magukkal is, hogy bármit megtehetnek, és nincs olyan intézmény és erkölcsi jogelv, ami az útjukat állhatná” – mondta.

Navalnaja: Putyin az Orbán-félék miatt érzi magát érinthetetlennek

Egy hónappal ezelőtt Vlagyimir Putyin megölte a férjemet – kezdte videóüzenetként közvetített beszédét Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye.

Navalnij azért harcolt, hogy Oroszországban is úgy éljenek, mint egy normális európai országban. „A férjem nagyon erős ember volt, aki mögött milliók álltak”, de Putyin ezt nem tudta elviselni.

Putyin egyik legközelebbi szövetségese Orbán Viktor

– tette hozzá, majd arról beszélt. hogy az orosz elnök azért érzi magát érinthetetlennek, mert az európai szövetségese – mint a magyar kormányfő – mögötte állnak. Navalnaja megjegyezte, hogy szomorú látni, hogy több európai országban is olyan dolgok történnek, például Magyarországon, amelyek diktatúrához vezettek Oroszországban.

Oroszország nem Putyin (…) és Magyarország nem Orbán

– hangsúlyozta Navalnaja, hozzáfűzve, hogy több tízmillió szövetségese a magyarok mögött áll a szabadságért folytatott harcban.

Karácsony: Magyarország az elnöki kegyelem miatt nem köztársaság

Navalnijt a világ szabadabbik részén mindenki tisztelte, aki annyira szerette a hazáját, hogy hazament meghalni, mert tudta, hogy a putyini Oroszországban börtön és halál várt rá – kezdte beszédét Karácsony Gergely, felidézve, hogy amikor a magyar parlamentben az ellenzéki képviselők egy perces csenddel emlékeztek Navalnijra, a kormánypárti képviselők.

Akik ma Putyint választják Navalnij helyett, akármiről szónokolnak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén (…) akármennyi pénzt költenek a forradalomról szóló kurzusfilmre, azok nem a szabadságért harcolnak.

Magyarország nem Oroszország, még, de napról napra közelít felé – folytatta a főpolgármester. Itt az ideje, hogy mi is elkezdjük visszafoglalni a saját hazánkat – emelte ki. „Tisztelet a bátraknak, tisztelet Ádám Zoltánnak (…) a diákoknak (…) akik nem várnak másra, akik kiállnak magukért és mások igazáért”, például a bicskei gyermekotthon két volt nevelőjének, akik hajlandók voltak elmondani bő tíz évvel ezelőtt az akkori fenntartónak, a fővárosi önkormányzatnak, hogy mi zajlik a falak mögött. „Akkor nem hallgattak rájuk”, de tíz évvel később beleremegett a rendszer.

Az, hogy Magyarország nem köztársaság, onnan látszik Karácsony Gergely szerint, hogy olyan elnöke lehetett, aki kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédnek.

"A kormány reménytelen helyzetben lévő emberekkel nem foglalkozik, ezt ők maguk ismerték el, amikor Magyar Péterről mondtak véleményt. A kegyelmet saját maguknak osztogatják" - mondta a főpolgármester, majd hozzátette: "ha Orbánékon múlna, Putyin, a háborús bűnös is kegyelmet kapna."

„De a kegyelmi üggyel a rendszer leleplezte magát, és egyszer vége lesz”, bár azt a főpolgármester sem tudja megmondani, hogy mikor.

Mi más rendre vágyunk, vagy igaz világ lesz, vagy nem lesz itt semmi,

idézte Ady Endrét, aki Táncsics Mihályra emlékezett így.

A nemzet fővárosának lenni különleges felelősség, ahol akkor is őrizni kell a szabadság lángját, ha máshol már elaludt. „Ma az állam köztársaság helyett legfeljebb részvénytársaság (…) de a köztársaság nem veszett el teljesen”, ott van a diákoknál, a szakszervezetekben, a sok ezer civil közösségben, a polgárjogi mozgalmakban.

A köztársaság ott van a szabad önkormányzatokban.

Ma Budapesten nem az ellenzék van hatalom, hanem a budapestiek, jelentette ki Karácsony, és ha azt mondjuk, hogy Budapest köztársaság, akkor nem elfordul az országtól, hanem menedéket nyújt, addig, amíg mindenhol sikerül visszaállítani a köztársaságot.

A főpolgármester szerint nem sak a kormánnyal vagyunk egyre inkább elégedetlenek, de sokan az ellenzékkel is, és bevallja, hogy ő is többet várt maguktól. A júniusi választások nem a pártokról fognak szólni, hanem a jövőről, miközben a kormánypártok semmilyen jövőképet nem nyújtanak, csak hadakozni akartak.

A Fidesz főpolgármester-jelöltje [Szentkirályi Alexandra] főpolgármesteri-helyettesi ideje alatt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kitüntette a bicskei gyermekotthon igazgatóját.

Ezzel szemben az ellenzék olyan várost épít, amely mindenki otthona lesz, ezért kell elmenni szavazni június 9-én, hogy Budapest továbbra is a szabadság őre maradjon.

(Euronews - 24 nyomán)