Ugrás a cikkhez
Reklám

Matolcsy György jegybankelnök erős szavakkal kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját a BÉT díjátadóján a Portfólió tudósítása szerint.

A jövőbeli sikerek eléréséhez olyan politikai, társadalmi és gazdaságpolitikai környezetre van szükség, amely lehetővé is teszi a sikert. Matolcsy György szerint a kormány 2021 közepétől hibásan, jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és szakított az 2010-es évek gazdaságpolitikájával.

– Az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől – fogalmazott a Matolcsy, aki szerint 2021 közepétől végrehajtott fordulat egyik mellékszála, hogy a jegybank függetlensége és önállósága ellen rejtve és nyíltan is támadás történt.

– Rosszul esik, hogy egy volt kollégánk, egy volt alelnök vezeti ezeket a támadásokat. 2020 közepén ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, mert, ahogy a miniszterelnöknek elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank működésével ellentétes működést is mutatott – fogalmazott Matolcsy a jelenlegi gazdasági miniszterről, akit az MNB-ből való távozása után Orbán Viktor vett maga mellé.

Hála Istennek!

– 2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek! – reagált a jegybankelnök bírálatára Nagy Márton az atv.hu-nak.

Orbán: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen - reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének csütörtöki kijelentéseire.

A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: az MNB felügyelőbizottság hatáskörével kapcsolatos törvénymódosítást a kormány még nem tárgyalta.

(24 - MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából