A XVI. kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta Hollai Gábor, a Momentum Mozgalom kerületi képviselőjének arra irányuló javaslatát, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet le kell szedetni a Reformátorok teréről, írja az Index.



Fotó: Balog Facebook-oldala

Mint ismert, a kegyelmi ügyként emlegetett pedofilbotrány után Balog Zoltán lemondott a református zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, azonban püspöki címét megtartotta.

A Reformátorok terén 2018 óta szerepel Balog Zoltán neve és egy tőle származó idézet. Hollai Gábor közösségi oldalán megosztott bejegyzésében azt írja, hogy a Momentum kerületi szervezete már 2018-ban is tiltakozott az ellen, hogy egy regnáló miniszter szavait kőbe véssék. Ezért Hollai Gábor, valamint Tompos Márton, a Momentum alelnöke leragasztották a szoborcsoport közepén lévő Balog-idézetet, ezt követően pedig nyílt levélben szólították fel a polgármestert, hogy szedesse le a térről a püspök nevét és idézetét.

Hollai Gábor a képviselő-testület elé is beterjesztette az ügyet, de, mint írja, a polgármester „nem vállalt felelősséget azért, hogy hat évvel korábban felkerült Balog Zoltán idézete a Reformátorok terére”.

A képviselő-testület ugyanakkor egyhangúan, ellenszavazat nélkül felkérte a polgármestert, hogy az indítványt továbbítsa a Reformátok terét építtető Alapítványnak.

A Momentum politikusa egy munkacsoport létrehozását is javasolta, amiben a polgármester, a képviselő-testület frakcióinak képviselői, valamint a kerületi lelkészek foglalnának helyet. Hollai szerint ennek az idézet eltávolításán kívül az lenne a célja, hogy a téren lévő emlékműre a bizottság javasoljon egy konszenzusos idézetet.

Frissítés: Balog püspök miniszterkét megreformálta a bencés Regulát?

2018-ban kőbe vésték Balog Zoltán akkori miniszter szavait a főváros XVI. kerületi Reformátorok terén:

Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged.

Most leragasztották az idézetet, és el akarják távolítani véglegesen, ismerve püspök úr menthetetlen szerepét a pedofilbotrányban.

Ha csak ez lenne a baj, az is sok. De van itt egy apróság, amit eddig senki sem vett észre az egyházi irodalom ismerői közül.

Mintha már olvastunk volna egy hasonló gondolatsort, hasonló megfogalmazású mondatban, amely szinte ugyanígy cseng vissza fülünkbe, kísértetiesen azonos szószerkezettel és hangsúlyosan ismétlődő kulcsszavakkal.

A bencés Regula a közösségben élő szerzetesek szabálykönyve, amely Előszóból és 73 fejezetből áll, szerzője Szent Benedek (kb. 470-547), aki 529-ben Cassinum hegyén (ma: Monte Cassino) telepedett le véglegesen, itt alapította meg monostorát, s írta meg a Regulát. (Itt írtunk róla.)

Ennek a Regulának az egyik alaptanítása így hangzik:

Őrizd meg a rendet és a rend megtart, megőriz téged.

Csupán ezért a hasonlóságért kaptuk fel a fejünket és kérdeztük halkan egymástól: te jó ég, csak nem schmittelés történt a kálvinista felsőházban, amit Balog miniszter-püspök úr még nem vett észre?...

(Kuruc.info)