Ugrás a cikkhez
Reklám

Toroczkai László (Mi Hazánk) azzal vádolta tegnapi felszólalásában a kormányt, hogy mindig a bankok és a bankárok oldalán áll a magyar emberekkel szemben. Kitért arra, hogy a magyar emberek fizetik a jövedelmük legnagyobb hányadát az EU-ban a banki szolgáltatásokért és banki, postai szolgáltatások díja 12 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

Már csak ezért is ragaszkodnak a készpénzhasználathoz, aminek alkotmányos jognak kellene lennie, hogy ne tudjanak a bankok és a bankárok visszaélni a hatalmukkal.

Osztrák és szlovák példákat említett, és azt kérdezte, a kormánytöbbség miért szavazta le a Mi Hazánk vonatkozó javaslatát.

Orbán Viktor azt mondta, nem "fair", amit a képviselő állít. Nem emlékszik olyan intézkedésre, amikor a magyar kormány a készpénzhasználatot engedte volna szűkíteni.

Rengeteg ilyen kérés érkezik a bankszektorból, nemzetközi szervezetektől, ez egy divatos téma a világban, de a kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el, és nem engedik szűkíteni a készpénz használatát - rögzítette. Ha lesz olyan nemzetközi nyomás, amihez szükséges lesz alkotmányos szintű ellenállás, akkor készen állnak, hogy ezt az ellenállást kifejtsék - jelezte.

Közölte: azt gondolták, hogy miután a készpénzhasználat mellett vannak, nem szükséges jogi védelmet biztosítani azon túl, ami van.
Jelen pillanatban a kormány álláspontja szilárd, a KDNP eleve ragaszkodik a készpénz használatához, és a kormánynak van olyan minisztere - aki nem a pénzügyminiszter -, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon, a nemzetközi fejleményeket nyomon kövesse - közölte a kormányfő.

Mint mondta, a készpénzhasználat és a kapcsolódó szabadságjogok olyan terület, ahol könnyen szót tudnak érteni egymással, várja az együttműködés különböző lehetőségeit. Van három-négy komoly téma, amit az alkotmány szempontjából meg kell vizsgálni - közte a kegyelmi jog - rakják össze egy csomagba, várja a kezdeményezésüket, és foglalkoznak vele.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából