Ugrás a cikkhez
Reklám

Lapunk is megírta, hogy megszökött a házi őrizetből az az 54 éves férfi, Nemes László, aki korábban a tarpai fociakadémián dolgozott edzőként és masszőrként, és akit azért hallgattak ki gyanúsítottként, majd rendelték el a bűnügyi felügyeletét, mert a gyanú szerint a rábízott gyerekekkel fajtalankodott.
A pedofil edző munkakörébe tartozott többek között az is, hogy éjszaka felügyelje a diákszálláson elhelyezett gyerekeket. 2022 novemberében egy éjszaka a férfi egy alvó kiskorú fiúval "szexuális cselekményt végzett", majd néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett. Ezek a cselekmények ismétlődtek 2022 novemberében.

A 444 egybehangzó források alapján most arról ír, hogy "N." László azért tudott megszökni a házi őrizetből, mert 2023 októberében és novemberében hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer, így azok a gyanúsítottak vagy elítéltek, akik házi őrizetben voltak, és lábbilinccsel ellenőrizték a mozgásukat, feltűnés nélkül el tudták hagyni a számukra kijelölt zónát. A lap szerint nem egy váratlan technikai hiba történt,

a rendszer azért állt le, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt, aki karbantartsa.

Az őrizetesek ugyanakkor elvben nem tudtak arról, hogy a lábukon lévő szerkezet nem működik, mindössze annyi tűnhetett fel nekik, hogy a szerkezet lassabban merült, köszönhetően annak, hogy a rendszer nem kért le róla adatokat.

A 444 az Országos Rendőr-főkapitányságnál érdeklődött az ügyről, ahol nem cáfolták sem azt, hogy gond volt a rendszerrel, sem azt, hogy szökés is történt:

Az ilyen és ehhez hasonló összetett rendszerek, informatikai hálózatok működése során fordulhatnak és fordulnak is elő üzemzavarok, de azok kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgoztunk ki. A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések hatálya alatt lévők között – függetlenül attól, hogy az ellenőrzéshez elektronikus eszközt használunk-e – előfordul a magatartási szabályok megszegése vagy szökés. Ilyenkor a terheltet általában előállítjuk vagy ellene körözést adunk ki. Az ismeretlen helyen tartózkodókat többnyire rövid időn – legtöbbször órákon vagy napokon – belül sikerül elfognunk és előállítanunk.

A lap forrásai szerint, bár kiírtak egy pályázatot a nyomkövető rendszer cseréjére, amit 2023 nyarán el is nyert a Communication Technologies Kft, a projekt a mai napig nem valósult meg.

(24 nyomán)

Korábban írtuk: Alvó kisfiúkat molesztált egy pedofil edző - megszökött, mielőtt kegyelmet kaphatott volna

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából