Ugrás a cikkhez
Reklám

Novák Katalin leköszönő köztársasági elnök tavaly nyáron a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre szülőfalujában nyaralt – számolt be róla a Magyar Hang.

A lap egy korábbi Facebook-fotó alapján derítette ki, hogy Novák Katalin és családja több napot töltött el augusztusban a Kónya Endréhez köthető székelyföldi Zabolán.

Megjegyezték, hogy az egykori köztársasági elnök abban a Mikes-kastélyban pihent, amelyet legalább egymilliárd forint közpénzből újítottak fel. Úgy tudják, hogy a turisták gyakran panaszkodnak, hogy szívesen meglátogatnák a kastélyt, amely jelenleg csak a szállóvendégek számára látogatható.

A Magyar Hang szerint a zabolai kastélyt működtető tulajdonosok nagyon jó kapcsolatot ápolnak K. Endre családjával. Példaként említették, hogy az Angliából hazatérő arisztokraták korábban K. Endréék zabolai otthonában szálltak meg.

Reagált a Sándor-palota

Az erdélyi látogatással kapcsolatban a portál kérdéseket küldött a Sándor-palotának. Többek között szerették volna megtudni, hogy ki fizette Novák Katalin pihenését, találkozott-e a leköszönő köztársasági elnök Kónya Endre édesanyjával, és hogy szóba került-e már akkor a kegyelmi ügy.

A kérdésekre kedd délután reagált a Sándor-palota, amelyben kifejtették:

Novák Katalin 2023 augusztusában magánprogramra, családi nyaralásra utazott Zabolára, így azt saját maga finanszírozta. Sem K. Endrével, sem feleségével, sem édesanyjával az államfő nem találkozott. A családi nyaraláson nem került szóba K. Endre ügye.

Balognak már 2012-ben jelezte az ombudsman, mi történt a gyermekotthonban, ennek ellenére kitüntették az igazgatót

„Szabó Máté az emberi erőforrások miniszterét kérte, hívja fel a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók figyelmét a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettség teljesítésének jelentőségére.” Ez áll az alapvető jogok biztosának jelentésében, melyet a 444 ismertetett.

Ez az a jelentés, amely a bicskei gyermekotthonban történt visszaélések kapcsán lezajlott ombudsmani vizsgálat eredményeit tartalmazza, és részletesen végigveszi a 2011–2012-ben történteket.

Mivel az említett években Balog Zoltán volt az emberi erőforrások minisztere, ő kapott jelzést az ombudsmantól, érdemi előrelépés azonban nem történt.

A vizsgálat eredményeképpen az ombudsman két dolgot állapított meg.

A jelzés ellenére sokáig nem történt érdemi előrelépés, az igazgatót nem függesztették fel, pozícióban maradt egészen 2016-ig, és ez idő alatt még két kitüntetést is kapott, az egyiket éppen Balog Zoltán javaslatára.

(Index nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából