Két hét után adott interjút ismét a közszolgálati rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök a közszolgálati rádió brüsszeli stúdiójából nyilatkozott, miután a belga fővárosban rendezik azt a kétnapos csúcstalálkozót, ahol az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Orbán Viktor korábbi ígéretével ellentétben végül nem vétózta meg az uniós közös döntést, nem vett részt a döntésen, hanem hagyta a másik 26 tagállamot dönteni, akik ellenszavazat nélkül jóváhagyták a lépést.



"A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, nem engedünk, bármi is az ajánlat" - hősködött a vétókirály, majd így vonult ki a szavazásról, fülét-farkát behúzva</br>Fotó: Yves Herman / Reuters



Eközben ezt mutogatják itthon a Fidesz-szavazóknak...

Hosszú és nehéz vita zajlott le, nyolc órán keresztül győzködtem, hogy ezt ne csinálják – mondta Orbán Viktor az interjú elején, amikor arról kérdezték, hogy miért nem vétozott, ahogy előzőleg ígérte. A magyar kormányfő szerint amit az Unió most döntött, az egy rossz formája a segítségnyújtásnak. „Nem lehetett őket meggyőzni.” „Arra kértek, ne akadályozzam őket” – ezért nem vétózott. Az EU érve az volt, hogy a tárgyalás úgyis hosszú-hosszú folyamat lesz, amelyet a magyar kormány megakadályozhat menet közben is. (Ahogyan azt tegnap is láthattuk - a szerk.)

− A rossz döntésben azonban nem akartam részt venni, ezért inkább elhagytam a termet − mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: a magyarok pénzét nem kapja meg Ukrajna – ezt ugyanis a magyar delegáció már megvétózta, mert Magyarország nem fogadja el a pénzügyi következményeit az ukrán csatlakozásról szóló döntésnek. Ha a magyar gazdák érdekeit kell megvédeni, akkor a magyar kormány „a kéziféket be fogja húzni”. (Ahogyan azt tegnap is láthattuk - a szerk.)

Ez egy rossz döntés, el sem kellett volna elindulni ebbe az irányba, Magyarország lelkiismeretét nem terheli ez a rossz döntés, és a folyamatot meg lehet állítani menet közben is – tette hozzá Orbán Viktor.

Kérédsre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, hogy hosszú listája van arról, miért tartja rossz döntésnek Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Ezek közt említette, hogy közös hitelt kell felvenni, amit ellenez, mert a Covid idején is rosszul jártunk, illetve azt, hogy Ukrajna „rosszul áll a háborúban”. A kormányfő szerint nem fegyverrel kellene segíteni Kijevet, hanem a háborút kellene megállítani.

- A magyarok pénzét oda akarják adni a háború folytatására. Ez nem fogadható el. Azt mondtam, hogy na, ezt már ne. Itt már azonnali érdeksérelem van - emelte ki Orbán Viktor.

"A gazdaság az uniós források nélkül is működik"

Az uniós pénzek érkezéséről Orbán Viktor elmondta, hogy "nekünk ez a pénz járt". De szerinte az a legfontosabb tanulság, hogy a magyar gazdaság az uniós források nélkül is működik.

− De ha az ember pénzt kap, akkor nem kell elszaladni - tette hozzá, majd megerősítette: azzal, hogy az országgal packáztak, azt mutatja, hogy van hajlam Brüsszelben arra, hogy visszaéljenek a hatalommal. Orbán Viktor szerint le kell váltani a mostani vezetést.

− Amikor pedig a pénz tényleg meglesz, bent lesz a széfben, akkor lehet majd dönteni, hogy hova mekkora forrás jusson − jelentette ki, de hozzátette: a befagyasztott források további kétharmadának érkezését "majd meglátjuk", számol be az elhangzottakról az Index.

Frissítés: a nindzsasajtónak meg kell magyaráznia a híveknek

A meghátrálás győzelem, az ígéret be nem tartása ravaszság, a szájhősködés tematizálás - az orwellizmusok folytathatók.

A csapásirány: győzelem, mert némi pénz áll a házhoz (elvek és érdekérvényesítés helyett pénz, pénz, pénz); ki száll bele Orbánba, ki nem száll bele, melyik lapban dicsérik, melyikben támadják, mert annyira megkerülhetetlen... (Kivéve, amikor vert hadként sunnyog ki a szavazásról.)

A hetek óta kardcsörtetve ígért vétó elmaradásáról pedig lehetőleg egy szót se, vagy ha mégis, akkor úgy, hogy az is a nagy mesterterv része volt, és megint jól túljárt mindenki eszén a "Főni", csak mi, egyszerű halandók úgysem értjük ezt.

Így néz ki a Mandiner címlapja ma délelőtt, amíg sóletszünet van a hitgyülis-héber részlegen, aztán következnek majd az "Izrael Európát védi" témájú cikkek:




2. frissítés: a magyarázkodás folytatódik: "Magyarország elérte stratégiai céljait, és a nemzeti érdekeit is sikerült megvédenie"

Az európai uniós csúcstalálkozón Magyarország mindkét ügyben, Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásaival és pénzügyi támogatásával kapcsolatban is elérte stratégiai céljait, és a nemzeti érdekeit is sikerült megvédenie - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben pénteken.

Orbán Balázs a csúcstalálkozó zárónapján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében Magyarország egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és azt hibának tartja. "Elvi álláspontunk továbbra is az, hogy Ukrajna nem felkészült az Európai Uniós csatlakozásra, ezért az arról szóló tárgyalásokat nem érdemes elkezdeni" - fogalmazott.

Az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós pénzügyi csomag elfogadása pedig - szavai szerint - komoly és azonnali érdeksérelmet jelentett volna Magyarország számára. "Azt látjuk, hogy egy bukott stratégiát kíván finanszírozni az Európai Unió, és annak semmi értelme nincsen" - fogalmazott.

Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban Magyarország hiányolja a stratégiai víziót. A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő eszköz (RRF) kamatkiadásainak emelésével kapcsolatban pedig úgy látja, amíg nem kapott egy fillért sem, addig ahhoz nem tud semmilyen további döntéssel hozzájárulni - húzta alá.

Magyarország kitartott, és így el kellett halasztani a döntés meghozatalát, várhatóan a jövő év elejéig - közölte Orbán Balázs. Ráadásul - mint kiemelte - addig az Európai Tanács azt tűzte ki az uniós bizottság feladatául, hogy "a magyarok problémáival foglalkoznia kell".  Láthatóvá válik majd, hogy azok a források, amelyek járnak Magyarországnak, rendben megérkeznek-e, vagy folytatódik Brüsszel részéről a politikai zsarolás - emelte ki a politikai igazgató.

Lehetőség nyílik továbbá annak megvizsgálására is, hogy az Európai Bizottság részéről van-e nyitottság a Magyarország számára fontos kérdések megtárgyalására az unió hosszú távú költségvetésének (MFF) módosításával kapcsolatban. "Ha van, akkor folytani lehet a tárgyalásokat, ha nincs, akkor marad a büdzsé úgy, ahogy van" - jelentette ki. Egészen addig Magyarország az egész finanszírozási csomagra nemet mond. Magyarország szerint nem kell módosítani az unió 2027-ig érvényes költségvetését - hangoztatta Orbán Balázs.

Korábban írtuk:

- Ne azt nézzék, amit mondok... - Megint csak hülyített Orbán a vétóval - kezdődhetnek az EU-tárgyalások Ukrajnával

- Belga kormányfő Orbánnak: ha nem vétózol, akkor utána be kell fognod a szád

- Orbán Brüsszelben: "a magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást", ezért nem engedjük most Ukrajna EU-csatlakozását, "akármi is az ajánlat"
- Orbán: még a tagjelölti státuszt sem kellett volna megadni Ukrajnának, nemhogy meg kellene kezdeni a tárgyalásokat
- Szijjártó: a kormány nem enged a nyomásgyakorlásnak az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások ügyében
- Orbán: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország érdekeivel