Elfogadhatatlan az az új helyzet, hogy egyes migránsok és embercsempészek többször is éles, automata fegyverrel lőttek az utóbbi időben nem csak egymásra, hanem magyar határőrökre is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közgyűlésén mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy hazánk első kézből, s jól ismeri az illegális bevándorlás jelenségét, miután az Európai Unió külső határán fekszik, a napjainkban legforgalmasabb nyugat-balkáni migrációs útvonalon.

Aláhúzta: a magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy a migráció veszélyt jelent a tranzit- és a célállamok számára, az érkezők rendre megsértik a határokat, és megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, ami teljességgel elfogadhatatlan.

Szijjártó arról is beszámolt, hogy a helyzet folyamatosan romlik, a déli határon tavaly 275 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, idén pedig csaknem 200 ezret. Ráadásul - figyelmeztetett - súlyos szintlépés, hogy egyes migránsok és embercsempészek felfegyverkeztek, s több alkalommal is éles, automata fegyverekkel lőttek a határőrökre és a rendőrökre. Kiemelte: ez elfogadhatatlan, az ilyen tett nem emberi jog, hanem egyértelmű bűncselekmény, ekként is kell fellépni ellene.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Téves híradások: nem volt halálos lövés a magyar-szerb határon