Kritikus szintre csökkent az építőipar rendelésállománya, 30 százalékkal kisebb a múlt év közepéhez viszonyítva – húzza a vészharangot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Adataikból kiderül, hogy a 2023. évben kötött új szerződések volumene 37 százalékkal marad el a 2022. év első felében kötött szerződésektől. Az év második fele az erős piaci versenyről, a túlélési stratégiákról szól.

Az ÉVOSZ szerint számos építési vállalkozás, tervező- és mérnökiroda az erősödő verseny mellett sem fog elegendő munkához jutni az év hátralévő részében. Elegendő alatt értendő, hogy leépítések nélkül is a piacon tudjon maradni a vállalkozás a következő két évben.

Komoly visszaesést hozott 2023, az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest 40 százalékos visszaesést tapasztaltunk a lakáspiacon, ez igaz az új építésű lakásokra is. A kínálati és a keresleti oldalon is egyaránt jelentős problémával nézünk szembe – mondja a növekedés.hu-nak Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója.

Az állami megrendelések visszafogása – mintegy 3 ezer milliárd forintos nagyságrend – a lakásépítés és -felújítás 25 százalékos csökkenése, valamint a külföldi befektetők import anyag, unión kívüli munkaerő és kivitelezői kapacitás használata együttesen hozta kritikus helyzetbe a hazai építésgazdasági értéklánc szereplőit – jelezte az ÉVOSZ.

Kiss Gábor úgy látja, a magánszektor megrendelései alapvetően képesek lettek volna kisegíteni az építőipart azzal, hogy a kieső állami megrendeléseket legalább részben pótolja. Rengeteg szabad kapacitás leköthető lett volna, ám ezt keresztülhúzta a kereslet és a kínálat bezuhanása a lakáspiacon.

A lakáspiaci helyzetet két mérőszám alapján szokták lemérni, az egyik a kiadott építési engedélyek száma, itt 40 százalékos volt a visszaesés 2022-höz képest (17 715-ről 10 880-ra esett), a másik az átadott lakások száma, itt kisebb, 20 százalékos visszaesés volt tapasztalható (9 133-ról 7 353-ra esett), csakhogy a kiadott engedélyek számának visszaesése azt vetíti előre, hogy hamarosan az utóbbi mutató is nagyot fog zuhanni.

(24)