Miközben a Nemzeti Sport főszerkesztője az Egyesült Államokba nem jut be, az exjobbikos Bencsik János Kanadába nem kap vízumot, pedig ő lenne a torontói főkonzul, írja a hvg. A külügy szerint ez "a cél változatlan".



Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Nem csak Szöllősi Györgynek gyűlik meg a baja azzal, hogy a tengerentúlra utazzon. Orbán Viktor kedvenc sportújságírója és kedvenc újságjának, a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője egy chicagói rendezvényre utazott volna a kinti magyarokhoz, de hiába kért neki diplomatavízumot a magyar külügy, nem kapta meg, és nem engedik be az Amerikai Egyesült Államokba.

Mivel Szöllősitől eltérően nemcsak egyszeri eseményre utazna, hanem hosszú távra, dolgozni, sokkal bosszúsabb lehet az egykori jobbikos Bencsik János, aki viszont Kanadába próbál meg hónapok óta bejutni, hiszen ő lenne a torontói főkonzul. Arról, hogy Bencsik nem kap Kanadába vízumot, még júniusban írt a Szabad Európa. A hvg most megtudta, hogy a helyzet azóta sem változott.

A lap kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy bár már rég munkába kellett volna állnia főkonzulként Bencsiknek, továbbra sem kapta meg a vízumot. A hírek szerint ennek korábbi, "szélsőséges" megnyilvánulásai állhatnak a diplomáciában, fogadó országtól szokatlan lépés háttérben. Arra a kérdésre, hogy ezek után is érdemes-e kitartani Bencsik személye mellett, nem akar-e a magyar külügy inkább mást küldeni helyette, a tárca azt válaszolta: "a cél változatlan".

Arról, hogy a Jobbikból Jakab Péter miatt 2020-ban kilépett volt országgyűlési képviselő Kanadában lenne diplomata, még tavaly decemberben röppent fel a hír. Bencsik egyébként, miután kilépett a pártból, majd függetlenként folytatta, Polgári Válasz néven saját pártot is alapított, amely azonban nem indult el a 2022-es választáson listával, csupán egyetlen egyéni jelöltet állított.

Bencsik annyira készült az egyelőre a vízum hiányában továbbra sem elérhető diplomáciai munkára, hogy tavaly szeptemberben a Polgári Válasz elnöki posztját is átadta másnak. (Ezek szerint két tagja biztosan van a "pártnak" - a szerk.) Igaz, diplomataként amúgy is összeférhetetlen lenne a főkonzuli megbízatással bármilyen párttisztség.

Ennek fordítottja történik eközben egykori párttársával, a szintén exjobbikos Volner Jánossal, aki meg éppen visszatér a saját, Huxit nevű pártjához, pedig ő is diplomata lett volna Szingapúrban, de "meggondolta magát", miután kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a posztra.

Korábban írtuk: Kari Geri-s saulfordulása sem menti meg Bencsik Jánost: a zsidók nem engedik munkába állni Kanadában