A köztársasági elnök ma aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir agrémentjét – értesült az atv a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból. A késlekedés eddig sem elsősorban Novák Katalinon múlt, az államfő mindig határozottan elítélte az orosz agressziót, augusztus 23-án pedig Kijevbe utazik, írják.




Sándor Fegyir, a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára márciusban erősítette meg a hvg-nek, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete. Minden esetben az államfő hozzájárulása – befogadó nyilatkozata – kell ahhoz, hogy egy külföldről érkező diplomata elkezdhesse a munkáját.

Az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir aktája körülbelül három hónapja került a Sándor-palotába – írta még júliusban az Index, hangsúlyozva: "a hosszabbra nyúlt ügymenet oka valójában az, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem érhető el Novák Katalin számára". A nemzetközi diplomáciában rendkívül szokatlan és udvariatlan, ha egy államfő egy másik államfő számára nem érhető el. Nemcsak az államfő felé udvariatlan, de az általa képviselt ország méltóságát is sérti, ami a csaknem kétmillió menekültet befogadó és folyamatos humanitárius segítséget nyújtó Magyarország esetében érthetetlen.

Nem ez az első gesztusa a magyargyűlölők felé

Az atv a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból megtudta: a köztársasági elnök ma aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir agrémentjét. Az előzmények fényében, az elnöki hozzájárulás megadása gesztusértékű, ami azt is jelzi, Magyarországon nem múlik a két ország korrekt viszonya – fogalmazott a forrásuk.

A késlekedés a befogadó nyilatkozat esetében azért is volt váratlan Novák Katalin részéről, mert már az államfői beiktatásakor a Kossuth téren határozottan elítélte az orosz agressziót, és azóta is minden alkalommal, amikor az ukrajnai háborúról megszólalt, valamint Kijevben találkozott már Zelenszkijjel, és az "ukrán" miniszterelnökkel is több alkalommal. Azaz, a köztársasági elnök már több gesztust is tett Kijev felé.

Novák ráadásul elfogadta az "ukrán" kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – ez azt is jelenti, hogy a magyar államfő újra személyesen találkozhat a magyarellenes ukrajnai zsidó elnökkel.

A kijevi út előtt a köztársasági elnök ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét – közölte korábban a Sándor-palota. A köztársasági elnök kiemelten fontosnak tartja, hogy találkozzon a kárpátaljai magyarokkal ilyen nehéz időben.

Arra nincs eljárási szabály, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az agrément aláírására, a fogadó államtól függ, milyen hosszan várakoztatja a nagykövetet (vagy adott esetben nem írja alá a megbízó levelét). Most, miután Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános – akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben –, ha a nagykövet, Sándor Fegyir már itt lesz, és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek.

Korábban írtuk: Így alázza hazánkat a kijevi zsidó: Novák Katalin hatszor próbálta felhívni, de hiába