Galambos Lajos gyakorlatilag egyetlen percet sem töltött a számára kijelölt körletben, mióta bevonult a baracskai büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy megkezdje a rá kiszabott 3 év 6 hónapos börtönbüntetését. Bevonulása után rabkórházba került, hogy felmérjék egészségi állapotát, majd ugyan visszavitték az eredetileg neki rendelt intézménybe, de folyamatosan a kórházi részlegen van, ahol orvosi felügyelet alatt áll. Ügyvédje hétfő reggel a Rádió 1 műsorában beszélt arról, hogy a zenésznek lehetősége van arra, hogy otthonában tölthesse le büntetésének hátralévő idejét – írja a Bors nyomán az Infostart.Galambos a Budaörsi Járásbíróságon 2015-ben (fotó: Szabó Gábor / Origó)

"Benyújtottam az otthonápolási őrizetre a kérelmet. Ez egyébként egy viszonylag új jogintézmény, és várjuk, hogy a büntetés-végrehajtás ezzel kapcsolatban elkészítse a saját álláspontját. A bv orvosának kell megállapítania, hogy a fogvatartott megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, és fontos, hogy legyen egy olyan személy, aki írásban vállalja, hogy gondozza a beteget, ha kikerül" – mondta, hozzátéve, hogy Galambos Lajos esetében a feltételek maradéktalanul teljesülnek.

Csontos Róbert ügyvéd szerint "mindenki beláthatja", hogy nem szolgál büntetési célt, ha valaki folyamatosan egy betegszobám van elhelyezve a börtönben.

Galambos Lajos éhségsztrájkjáról szóló híresztelésekről azt mondta, nem a saját döntése alapján nem eszik, hanem egyik betegsége miatt nem tud szilárd táplálékot enni. A szabad életben egy speciális étrendje volt, amit pépesítettek. Ez a lehetőség a börtönben nem adott, a benti ételek leturmixolt változatai viszont "gyomorforgatóak" – tette hozzá a zenész ügyvédje.

Korábban írtuk: Most már nagyon kell sajnálni szegény Lajcsit: kacsazsíros teát és pörköltszaftot szürcsölget a börtönben