Bár a Trianon-felvonulás idei útvonala a fizikai korlátok miatt nem érintette az ukrán nagykövetséget, a HVIM tagjai kiálltak a soviniszta támadásoknak folyamatosan kitett, a frontra golyófogóként hurcolt kárpátaljai magyarokért is.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai az idei Trianon-felvonulást követően többekkel összefogva egy molinót húztak ki az ukrán nagykövetség előtt a június 4-ére virradó éjszaka, amelyen a „Ne vigyenek magyarokat a háborúba!” felirat volt olvasható, írja a Szent Korona Rádió.
A tavalyi felvonulás központi eleme a kárpátaljai magyarokkal szembeni jogtiprások ellen való kiállás volt. Habár az idei menet nem vonult az ukrán nagykövetség elé, de az elmúlt év során tovább folytatódtak a magyarellenes, soviniszta atrocitások, amelyek ellen ezúttal is kötelességének érezte felemelni a hangját a HVIM. A vármegyések mellett állt a figyelemfelhívó akcióban László Attila, a MÖM vezetője és Vári-Kovács Péter színművész is.
A vármegyések leszögezték:

Nem hagyhatjuk, hogy magyar katonák essenek áldozatul azért a nemzetért, amely folyamatosan megalázza a helyi magyar kisebbséget identitásuk, származásuk és anyanyelvük miatt!

Emlékeztetnünk kell arra is, hogy 1991-ben Ukrajnában tartottak egy népszavazást, mellyel az ország kivált a Szovjetunióból és megszerezte függetlenségét. Ezen népszavazásra alapozza Ukrajna területi integritásának alapjait. Azt viszont nem felejthetjük el, hogy ugyanezen szavazás során a kárpátaljai ruszinok és magyarok kimagasló többséggel autonómiát szavaztak meg a régiónak, melynek megvalósítására azóta sem került sor.

Követeljük, hogy érvényesítsék az 1991-es népszavazást! Szabad döntést és önrendelkezést Kárpátaljának!

Ne az ukránok döntsék el, hogy a magyarok miért adják az életüket! Hagyják békén a kárpátaljai magyarokat, vívja meg Ukrajna a saját háborúját!