Letöltendő szabadságvesztésre ítélték Franciaországban egy embercsempész-hálózat hat tagját, akik Magyarországról juttattak el illegális bevándorlókat Ausztriába; a legsúlyosabb kiszabott büntetés másfél év börtön.

A férfiak egy kiterjedt embercsempész-hálózat tagjai voltak, akik szíriai, afgán, líbiai, tunéziai és algériai migránsokat szállítottak a schengeni övezetbe a Nyugat-Balkán országaiból (Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából), majd Ausztriába juttatták el őket. Innen az Európai Unió más országaiba - így Franciaországba - utazhattak, egyebek mellett vasúton.

A párizsi agglomerációban található Créteil büntetőbírósága bűnösnek találta a vádlottakat külföldiek schengeni államokba segítésében, ötüket pedig bűnszövetkezethez tartozásban is.

A 21 és 26 év közötti férfiak különböző szerepet játszottak az embercsempész hálózatban, a bevándorlókat szállító kisteherautókat vezették, pénzt utaltak át az utazás költségeire. A bűncselekményeket 2022 májusa és októbere között követték el.

Az illegális bevándorlók csempészése elleni harcra felállított hivatal (OLTIM) tavaly októberben indított vizsgálatot a créteil-i ügyészség vezetése alatt, az osztrák és a magyar hatóságokkal együttműködve. A hat vádlottat májusban állították elő. A magyar és osztrák hatóságok korábban a hálózat öt francia tagját vették őrizetbe és ítélték el.

(MTI)