Ahogy arról beszámoltunk, a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR 25 katonája, valamint több civil is megsérült az észak-koszovói zavargások során, amikor a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze. A Honvédelmi Minisztérium hétfőn este azt közölte hivatalos Facebook-oldalán, hogy a 25 sérültből 20 magyar katona volt, ebből 7 fő súlyos sérüléseket szenvedett, de állapotuk stabil.



Fotók: Erkin Keci / Anadolu Agency / AFP

A KFOR közleményében elítélte az agressziót, és azt írta, hogy az olasz és a magyar KFOR-egységek is indokolatlan támadásoknak estek áldozatul, és többen is megsérültek, a robbanások következtében töréseket és égési sérüléseket szenvedtek.




Egy honvédet meg kellett műteni, de szerencsére egyikük állapota sem életveszélyes

Az ügyben most Szijjártó Péter is megszólalt, a külügyminiszter közösségi oldalán azt írta, hogy a koszovói nagykövet, Bencze József az imént látogatta meg az amerikai kórházban azt a négy magyar katonát, akik repeszsérülések miatt szorulnak ellátásra.

Közülük egy honvédet kellett megműteni, de szerencsére egyikük állapota sem életveszélyes – írta közösségi oldalán a külügyminiszter.



Fotó: AFP

"Megsérültem!" – felvétel a Koszovóban földön fekvő magyar katonákról

Brutális videót tett közzé a Szabad Európa az észak-koszovói zavargásokban megsebesült KFOR-katonákról. A felvételeken az látszódik, ahogy a helyi szerbek botokkal ütik, dobálják a NATO pajzsokkal felsorakoztatott békefenntartóit.

A fal mögött több katona több sebesült katona látható, néhányan fekszenek. "Megsérültem" – hallatszik 0:12-nél egy magyar katonától, aki magyarul kiált segítségért.

A koszovói Zvecan településen tömegoszlatási feladatokra vetették be a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő katonáit.

Az összecsapásban a jelenlegi információk szerint más országok katonái mellett több mint 20 magyar katona is megsérült, köztük heten súlyosan, állapotuk stabil – írta Facebook-oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja.

Frissítés: újabb videó: "üveggel dobál a tömeg, begyújtottak egy fáklyát!"

Extremely tense situation in north of Kosovo, where local Serbs clashed with @NATO_KFOR forces. A lot of tear gas reported on the streets and at least one car was put on fire. @KoSSevnews and @BalkanInsight are sharing live updates. pic.twitter.com/5YWlODjaCn

— Marija Ristić (@Marien__R) May 29, 2023

A tegnapi rendkívül feszült helyzet a mai napra lenyugodott, részlegesen. Nyugodtan telt az éjszaka Észak-Koszovóban, az egy nappal korábbi összeütközések helyszíneit azonban továbbra is a helyi rendőrség és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erői (KFOR) védik.

A KFOR kedden közölte, hogy a hétfői összecsapásokban harminc katonája – 19 magyar és 11 olasz – sérült meg. Angelo Michele Ristuccia, a KFOR főparancsnoka a közleményben arra kérte a szerb és a koszovói felet is, hogy vállaljon teljes felelősséget a történtekért, és akadályozza meg a helyzet további fokozódását, ne bújjon hamis narratívák mögé.

A szerbek tájékoztatása szerint 52 helyi szerb sérült meg, míg a koszovói rendőrség négy embert vett őrizetbe.

(Mandiner nyomán)

Kapcsolódó: A Koszovóban pajzsként használt honvédjeink hazahozatalát követeli a Mi Hazánk