Ugrás a cikkhez
Reklám

A Matthias Corvinus Collegium (MCC) digitális jegybankpénzről szervezett konferenciáján Virág Barnabás, az MNB alelnöke is előadást tartott, egyúttal sajtóbeszélgetés keretében válaszolt többek között ezzel a fejlesztés alatt álló új eszközzel kapcsolatos kérdésekre is – írja a Napi.hu nyomán a 24.



Fotó: Kurucz Árpád / MN

De mi is az a digitális jegybankpénz, amit az MNB bevezetne? Az alelnök szerint lényegében ugyanolyan fizetőeszköz lenne, mint a mai pénzek, csakhogy míg ma a pénz bárkinél lehet például készpénzben, addig a digitális pénz a jegybanknál lenne, tehát végső soron közvetve vagy közvetlenül mindenkinek ott kell hogy legyen a számlája.

A digitális jegybankpénz tehát olyan eszköz lesz,

Mint kiderült, a részletek kidolgozása még a jövő kérdése, hisz a cél az, hogy ami most jól működik a bankrendszerben, az megmaradjon. Az is elhangzott, hogy

a készpénz "feltehetően" kikerül a rendszerből, ha a digitális jegybankpénz veszi át a szerepet.

Jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkozik leginkább a fejlesztéssel. Nagy kérdés lesz, hogy ki valósítja meg először a projektet: ezt követően a jegybankalelnök szerint feltehetően sokan igyekeznek majd követni, hogy ne maradjanak le, ennyiből a kisebb jegybankoknak is célszerű felkészülten várni ezt az időpontot.

Kapcsolódó:

- Mi Hazánk: legyen alkotmányos jog a készpénz használata!

- "Bármi, ami a készpénz felszámolására irányul, totális kontrollt jelent"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából