Együttműködésre van szükség helyi, regionális és nemzeti szinten annak érdekében, hogy az élet minden területét érintően megvalósuljon a "romák tényleges egyenlősége" - jelentették ki az Európai Bizottság illetékes tagjai, a "romák" április 8-án tartott nemzetközi napja alkalmából.

Vera Jourová értékekért és az átláthatóságért felelős biztos, Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos és Várhelyi Olivér, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos közös nyilatkozatukban biztató fejleménynek nevezték, hogy több európai uniós tagállam és csatlakozni váró ország aktívan küzd a cigányellenesség felszámolásáért, és fellép "a romák hátrányos megkülönböztetése ellen".



Várhelyi megdolgozik a pénzéért... A cigányoknak éppúgy nincs felelősségük az ügyben, mint a zsidóknak az ún. holokausztban vagy Ukrajnának a háborúban (fotó: Julien Warnand/EPA-EFE)

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az előrehaladás lassú, "sok roma még mindig nem rendelkezik egyenlő hozzáféréssel az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz vagy a lakhatáshoz".

Közölték: az Európai Unió a strassburgi székhelyű Európa Tanáccsal közösen, EQUIROM néven kezdeményezést indított, amelynek célja "a romákkal kapcsolatos sztereotípiák elleni küzdelem a médiában".

Pozitív narratívákat akarunk kialakítani, különös tekintettel a roma nőkre és fiatalokra, és fel akarjuk hívni a figyelmet a romák kultúrájára és történelmére, egyebek között a roma holokausztra.



Zászlómagyarázat: égen-földön mindent ellopunk, aztán kereket oldunk

Az uniós biztosok felszólították a tagországokat és az uniós csatlakozásra váró országokat, hogy "hajtsák végre az európai romastratégiai keretben felvázolt összes intézkedést, és fokozzák erőfeszítéseiket a cigányellenesség és a romaellenes sztereotípiák elleni küzdelem terén". Hozzátették:

Együtt kell építenünk a támogatás és a befogadás kultúráját, és ki kell fejeznünk nagyrabecsülésünket mindaz iránt, mellyel a romák hozzájárultak közös európai kulturális örökségünkhöz.

(MTI nyomán)