Ugrás a cikkhez
Reklám

Budapest II. kerületében, pontosabban az Országút nevű városrészben a forgalmas, egyirányú Tölgyfa utca köti össze a Bem József utcát a Margit körút Margit híd budai hídfőjéhez közeli szakaszával. A Tölgyfa utca 18. szám alatti négyemeletes társasház legfelső emeletén, az utcára nyíló erkélyen kék-sárga ukrán zászlót lenget a Dunáról fújó februári szél. A rúdra feszített zászló mellett, a tőle jobbra levő ablakrácson, a szél által meglehetősen összekuszálva egy buzilobogó is fel van erősítve a rácsra.



Ukrán zászló a Tölgyfa utca 18. ház 4. emeleti erkélyén (fotók: M.Á.)

A Tölgyfa utcán közlekedők, ha föltekintenek a 18. szám alatti neobarokk épület legfelső emeletének erkélyére, megpillanthatják ott a magyargyűlölő ukránok nemzeti lobogóját. Először azt hittük, hogy valamilyen hivatalos ukrán külképviselet, kulturális vagy kereskedelmi intézet van elszállásolva ebben a belbudai épületben. De amint megnéztük a kapu alatti névtáblát, meggyőződhettünk róla, hogy a lakóház legfelső emeletén (a névtáblán legalul feltüntetett lakók) csak magyar nevű magánszemélyek laknak vagy tulajdonosai az épületben levő lakásoknak. Így aztán egyértelmű, hogy az ukrán zászlókat a kapu alatti névtábla alján feltüntetett valamelyik magyar nevű tulajdonos, vagy annak albérlője tűzhette ki.



A rúdra tűzött zászlótól jobbra, az erkély rácsára pedig buzizászlót erősítettek

Mindenesetre nem kis arcátlanság kell az ukrán zászló kitűzéséhez a magyar főváros szinte szívében, egy forgalmas utcára néző erkélyre, miközben Kárpátalja színtiszta magyar településein az ukrán megszállók sorra tépkedik le a magyar zászlókat, távolítják el a magyar nemzeti jelképeket azokról az épületekről, intézményekről, amelyeket a magyar állam épített. S miközben kárpátaljai magyarok százai – ha nem ezrei – esnek el ukrajnai katonaként értelmetlenül az oroszokkal vívott háborúban.



A zászlót kitűző libsi a névtábla alján szereplők egyike lehet

Nem kis arcátlanság kell az ukrán zászló kitűzéséhez Budapest szívében annak tudatában sem, hogy a magyargyűlölő ukrán nacionalisták Munkácson lefűrészelték, majd a várárokba lökték a magyarság egyik fontos jelképét, a Turul-emlékművet. De megemlíthetnénk itt a magyar nyelv nagyarányú korlátozását a közoktatás, a kulturális élet és a hivatalos ügyintézés terén.

Mikó Á. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából