Ugrás a cikkhez
Reklám

Novák Katalin közleményt adott ki kedden este a Budaházy-üggyel kapcsolatban.

December közepén érkeztek meg hozzám az ügyben érintettek kegyelmi kérelmei. Mint ismert, 17 személlyel szemben zajlik még ma is, 13 év elteltével büntetőeljárás. Sajnálatosnak tartom, hogy a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni – írja.




Majd következik a lényeg:

Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem.

Ezt írja még:

Az ügy terheltjei közül azonban többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről.

Az úgynevezett “Budaházy-ügy” is rámutat arra, hogy a bírósági eljárások ésszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét.

Felhívom a jogalkotó és jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében.

Budaházy Györgyöt "terrorcselekmény és más bűncselekmények" vádjával első fokon tizenhét év börtönre ítélték, így neki nem jár a kegyelem, úgy döntött Novák Katalin...

Friss: Budaházy üdvözli a döntést, de reméli, hogy Novák Katalin újragondolja az ügyet

Kapcsolódó: A Budaházy Bizottság szerint sem elég a részkegyelem: újabb igazságtalan ítéletnek engedne teret

Korábban írtuk: 

- Karácsonyi díszekkel próbálták meglágyítani Novák Katalin szívét a Hunnia-ügy vádlottainak családtagjai

- Gyurcsány szabadon, Budaházyék 117 évet kaptak - az Igazságügyi Minisztériumba is elvitték a kegyelmet szorgalmazó levelet





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából