Ugrás a cikkhez
Reklám

Teljes egyetértés várható az Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt bevezetendő kilencedik európai uniós szankciós csomag ügyében - mondta az osztrák külügyminiszter hétfőn.Fotó: Fb

Alexander Schallenberg a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta: arra számít, hogy még az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács csütörtöki ülése előtt sikerül megállapodásra jutni a kilencedik szankciós csomagról.

Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban folytatott magyar kormányzati politikával összefüggésben hozzátette: az utóbbi hónapokban azt lehetett tapasztalni, hogy "voltak ugyan viták a magyar oldalon", de "a magyar kollégák mégis minden egyes alkalommal beleegyeztek" az egyes szankciós csomagok bevezetésére tett javaslatokba. "Ugyanerre számítok ennél a csomagnál is" - mondta a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Ugyanakkor a magyar "vétófenyegetésekkel" kapcsolatban kialakult egy "nehéz helyzet" is, de Ukrajna makrogazdasági támogatásának ügyében sikerült kidolgozni egy olyan megoldást, amelynek révén a tagállamok egyelőre "még Magyarország nélkül" segítik pénzügyileg az orosz támadás ellen védekező országot - fejtette ki Alexander Schallenberg.

A jogállamiság magyarországi helyzetéről szólva aláhúzta, hogy ha az EU a közösség egész berendezkedését, életmódját érintő "rendszerszintű konfliktusban" áll a nemzetközi porondon olyan szereplőkkel, mint Oroszország és Kína, akkor meg kell őriznie a konfliktusban érintett kérdésekkel kapcsolatos hitelességét. Ezért Ausztria elfogadja az Európai Bizottság vonatkozó javaslatait - jelentette ki az osztrák diplomácia vezetője.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából