Ugrás a cikkhez
Reklám

Múlt heti találkozójukon a munkaadók és a munkavállalók abban állapodtak meg, hogy a minimálbér emelésénél a jövő évre várt infláció lesz a kiindulási pont. Ez alapján 11,5-17 százalék közötti mértékben emelkedhet a legkisebb bér idehaza, bár a pontos mérték még feltehetően függ a kormányzattól is. Az Mfor az optimistább forgatókönyvvel számolva, azaz 17 százalékos emelést feltételezve nézte meg, hogy régiós összehasonlításban hogyan állna jövőre a magyar minimálbér.



Fotó: Privátbankár

Megállapítják, hogy ekkora emelés mellett Románia is elhúzhat mellettünk, és megkezdheti a lendületes felzárkózást a három visegrádi országhoz.

Az országok illetékeseinek döntései alapján jövőre bruttóban:

Arra is kitérnek, hogy nettóban még inkább leszakad a mezőnytől a magyar minimálbér, mert míg

Az alapján azt hihetnénk, hogy a román minimálbérhez képest nettóban mégsem kerül hátrányba a magyar legkisebb bér. Csakhogy hiába nagyobb a román minimálbér adóterhelése a hazainál, nettóban mégsem szenvednek hátrányt emiatt a következő évtől kezdve. A román minimálbért ugyanis 2550 lejről emelik 3000 lejre, de úgy, hogy ebből 200 lej adómentes lesz. Ez pedig pont elegendő a román fizetés magyarral szembeni előnyéhez.

Forintban kifejezve is megmutatták, hogyan néznek ki a bérek a következő évtől kezdve (aktuális árfolyamon számolva, változatlan munkavállalói adózást és 17 százalékos magyar emelést feltételezve):

Jól látható tehát, hogy hiába nőttek a minimálbérek lendületesen az elmúlt években, a környező országok sem feltétlenül emeltek ennél kisebb mértékben. Ennek pedig egyenes következménye az lett, hogy a felzárkózás helyett a magyar minimálbér most már a leszakadás útjára lépett, és immár a sokkal nagyobb hátrányból indult románok is megelőzik Magyarországot. Persze lehetne azzal példálózni, hogy nem mindegy, milyen az egyes országok árszínvonala. Tekintve azonban, hogy az infláció toronymagasan Magyarországon a legmagasabb, hazánkhoz hasonlóan hiába szomszédos Lengyelország, Románia és Szlovákia is a háborúval sújtott Ukrajnával, ott kevésbé szálltak el az árak. Mindez pedig az egykulcsos szja egyfajta kritikájaként is felfogható, hiszen a legalacsonyabb fizetéseket más régiós országok jellemzően jóval kisebb mértékben sarcolják. Ez alól ugyan kivétel a román kormány, ám jövőre a fizetés egy részét ott is adómentessé teszik, a jelenlegi gazdasági helyzetben ezzel segítve a legalacsonyabb bérből élők helyzetét, írja a lap.

(Mfor - 24 nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából