Novák Előd (Mi Hazánk) a miniszterelnökhöz címzett interpellációjában arra várt ma választ a parlamentben, hajlandó-e a kormány a NATO-bővítés "békepárti vétójára" "a világháború elkerülése érdekében".

Provokáció volna a katonai szövetség bővítése Oroszország határán, míg a semleges zóna nemzetközi érdek - érvelt, hozzátéve, a NATO tagjai közül rajtunk kívül csak Törökország nem ratifikálta a bővítést, de Ankara is "kiegyezett".

Magyarországnak felelőssége van abban, hogy függetlenség helyett sajnos idegen katonai felvonulási területté vált hazánk - fogalmazott a Mi Hazánk politikusa.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány egyetért a világháború elkerülése és a béke fontosságával, és álláspontja kezdettől az, hogy a konfliktusból ki kell maradnunk, ezért nem küldünk, és nem engedünk át fegyvereket Ukrajnába.

Hozzátette: az Oroszországgal való közvetlen konfliktus egyet jelentene a harmadik világháborúval, amit mindenképpen el kell kerülni. Jelezte, a magyar álláspont a NATO-éval egybeesik abban, hogy a szervezet szövetségként nem küld fegyvereket, katonákat ebbe a konfliktusba.

Menczer Tamás azt közölte: a háborúpárti álláspont a magyar baloldalnál keresendő, majd arról beszélt, a parlament határoz majd a két jelentkező állam NATO-tagságának támogatásáról, ezt a döntést a kormány tiszteletben fogja tartani.

Az interpelláló a választ nem fogadta el.

(MTI)

Korábban írtuk: Nem hajlandó válaszolni a kormány arra a kérdésre, meg merik-e vétózni a NATO-bővítést a világháború elkerülése érdekében