Ugrás a cikkhez
Reklám

Dúró Dóra arról beszélt azonnali kérdésében, hogy 2011 óta Magyarországon a termékenység sosem csökkent az előző évihez képest, de idén akár még a csökkenésre is sor kerülhet. Hangsúlyozta: gyermekvállalás helyett ma jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár, vagy hogyan oldják meg, ha újra online oktatás lesz. Úgy véli, a kormány politikájának következménye az is, hogy a multik évente nagyságrendileg annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a teljes rezsivédelmi alapra fordítanak.



Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Mi Hazánk politikusa arra figyelmeztetett, ha folytatódik a tendencia, akkor fenntarthatatlan államháztartás felé rohanunk, és azt kérdezte, mit tesznek annak érdekében, hogy elkerüljük az összeomlást.

Orbán Viktor leszögezte, hogy idén volt családi szja-visszatérítés, de ha a nyugdíjon kívül bármilyen juttatást az inflációhoz kötnének, az ilyen szankciós politika mellett államcsődöt jelentene. Világossá tette, hogy online oktatás nem lesz, a demográfiai helyzetelemzéssel viszont egyetért, elismerte, hogy sok minden történt a családtámogatásban, de áttörést nem sikerült elérni, ezért folytatni kell a munkát, újabb családokat támogató lépések jönnek.

Dúró Dóra ismeri és elismeri a családpolitikai erőfeszítéseket, de szerinte le lehet vonni azt a konzekvenciát, hogy ez kevés és nem elég hatékony, ezért még két aspektust ajánlott a kormányfő figyelmébe: idén legalább 70 olyan munkanap van, amikor a családoknak kell gondoskodniuk a gyerekről, a másik hogy az első gyermek vállalásakor kitolódott az édesanyák életkora.

Orbán Viktor viszontválaszában elmondta: egyetért Dúró Dórával, majd jelezte: minden intézkedést megvédtek, sőt, a decemberben bejelentendő intézkedések egyikéről elárulta, az egyik a 25-30 éves életkor közötti gyermekvállalást támogathatja az szja-mentesség hosszabításával.

(Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából